cilea_ion_.jpgPreşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Cîlea, a declarat că proiectul de lege al Ministerului Agriculturii referitor la achiziţia de terenuri agricole după 1 ianuarie 2014 are unele lacune şi îi dezavantajează pe tinerii fermieri români.

„Din păcate, proiectul de lege, aşa cum este el construit la ora actuală, prezintă câteva vicii de constituţionalitate (…) Art.4, lit.c din proiectul de lege îl dezavantajează pe cumpărătorul român. Citez din acest articol: ‘Persoana fizică care, la data intrării în vigoare a prezentei legi, deţine în proprietate terenuri agricole pe teritoriul României, trebuie să facă dovada că a desfăşurat activităţi agricole pe acestea’ – citat încheiat. În această ecuaţie nu vor intra decât tinerii din mediul rural deoarece tinerii orăşeni sunt excluşi din start, ei neputând să demonstreze că au prestat timp de cinci ani activităţi agricole, aşa cum prevede legea”, a declarat Ion Cîlea, care este agronom de profesie.

De asemenea, el a arătat că deşi în proiectul de lege este prevăzut un plafon de cel mult de 100 de hectare la achiziţia de terenuri de către cetăţeni străini, nu este prevăzută o îngrădire şi pentru membrii de familie ai acestora. „Dacă un străin vrea să cumpere mai mult de 100 de ha, legea nu-l îngrădeşte să nu achiziţioneze şi alte sute de ha pe numele membrilor familiei sale ori ale unor prieteni”, a spus preşedintele CJ, adăugând că speră ca în dezbaterea proiectului să se ţină seama de punctele sale de vedere.

Potrivit acestuia, o altă lacună a proiectului este că ” nu se precizează dacă Autoritatea pentru Administrarea şi Reglementarea Pieţei Funciare are şi dreptul să vândă terenuri, nu numai să cumpere”.
Cîlea mai consideră că „în general, proiectul legii respective defineşte corect atât obligaţiile vânzătorilor şi cumpărătorilor de terenuri extravilane, cât şi procedurile care trebuie îndeplinite”. În proiectul de lege este prevăzut că vânzătorul va trebui să se adreseze mai întâi primăriei locale şi să afişeze oferta, iar în cererea pe care o trimite primăriei, este obligat să precizeze câteva lucruri esenţiale şi anume: numele şi prenumele vânzătorului, notificarea preemptorilor, preţul cerut pentru terenul scos la vânzare, amplasamentul terenului, suprafaţa, categoria de folosinţă şi clasa de calitate.
De asemenea, oferta terenurilor puse la vânzare va trebui să ţină seama cu prioritate de ordinea potenţialilor cumpărători, respectiv coproprietarii terenului, vecinii, persoane fizice tinere (până la 40 de ani) din localitatea respectivă, statul care va fi reprezentat de Autoritatea pentru Administrarea şi Reglementarea Pieţei Funciare. Numai după ce a fost parcursă această ordine şi după ce se face confirmarea că preemptorii nu doresc să cumpere acel pământ, vânzătorul are voie să vândă terenul unui străin. Persoanele fizice nu vor mai putea deţine peste 100 de hectare de teren agricol de la 1 ianuarie 2014, potrivit proiectului de Lege privind vânzarea – cumpărarea terenurilor agricole situate în extravilan de către persoane fizice elaborat de Ministerul Agriculturii.

Ministrul Daniel Constantin a declarat că Tratatul de Aderare prevede că de la 1 ianuarie se liberalizează piaţa funciară, astfel că persoanele fizice străine pot cumpăra terenuri în România, iar noua lege, aflată în dezbatere şi care trebuie adoptată de Parlament până la sfârşitul anului, vine în acest context. AGERPRES