Preşedintele CJ Timiş, la Novi Sad: Sper că discuţiile pentru realizarea autostrăzii Timişoara-Belgrad vor fi reluate curând

Preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Călin Dobra, a declarat, la Novi Sad, cu prilejul aniversării a 20 de ani de la constituirea Euroregiunii Dunăre-Criş-Mureş-Tisa, că “va milita” pe lângă autorităţile româneşti pentru reluarea discuţiilor în vederea realizării autostrăzii Timişoara-Belgrad, “pentru reintroducerea acestui obiectiv strategic între priorităţile naţionale”.

Reprezentanţi ai judeţelor româneşti Arad, Timiş şi Caraş-Severin din România, ai judeţelor Csongrad şi Bacs-Kiskun din Ungaria, precum şi ai Provinciei Autonome Voivodina din Serbia au participat, marţi, la Novi Sad, capitala provinciei sârbeşti, la o şedinţă festivă organizată cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la înfiinţarea Cooperării Regionale (Euroregiunii) Dunăre-Criş-Mureş-Tisa (DKMT).

“Douăzeci de ani constituie un jubileu deosebit pentru Euroregiunea DKMT, pentru noi toţi. Douăzeci de ani constituie o perioadă lungă pentru un om, pentru un politician, la fel pentru cooperarea în această regiune a Europei. Cu toţii trebuie să facem eforturi pentru a menţine şi dezvolta această construcţie”, a afirmat Igor Mirovic, preşedintele Guvernului Provinciei Autonome Voivodina, preşedinte în exerciţiu al Euroregiunii DKMT, în deschiderea şedinţei.

Au mai luat cuvântul Istvan Pasztor, preşedintele Adunării Provinciei Autonome Voivodina, care a evidenţiat însemnătatea acestei construcţii, Euroregiunea DKMT, care “a funcţionat timp de două decenii, indiferent de culoarea politică a celor care se aflau la conducerea provinciilor care o alcătuiesc”, câţiva dintre foştii preşedinţi, co-semnatari ai actului de înfiinţare a Euroregiunii DKMT: Viorel Coifan (Consiliul Judeţean Timiş), Dan Ivan (Consiliul Judeţean Arad), Istvan Lehmann (Adunarea Generală a Judeţului Csongrad, Ungaria), Laszlo Balogh (Adunarea Generală a Judeţului Bacs-Kiskun) şi Zoltan Varga (Adunarea Generală a Judeţului Bekes, Ungaria), precum şi actuali preşedinţi şi vicepreşedinţi de consilii judeţene.

Cu acelaşi prilej, a fost evocată personalitatea fostului preşedinte al Consiliului Executiv al Provinciei Autonome Voivodina şi rolul său asumat în cadrul Euroregiunii DKMT, Bosko Perosevic, care, în urmî cu 17 ani, a fost ucis într-un atentat cu ocazia deschiderii Târgului pentru Agricultură de la Novi Sad.

Preşedintele CJ Arad, Iustin Cionca, a spus că, pentru judeţ, 20 de ani de Cooperare Regională Dunăre-Criş-Mureş-Tisa “înseamnă 20 de ani de dezvoltare, de proiecte, de parteneriate”.

“România este membru al Uniunii Europene din anul 2007. În acest deceniu, judeţul Arad, cu sprijinul partenerilor săi, a atras aproape un miliard de euro în sfera publică şi în economia privată, din fonduri europene. Iar dacă adăugăm aici şi fondurile atrase de companiile multinaţionale, suma este de câteva miliarde de euro. Asta înseamnă şomaj de 1,3% în judeţul Arad şi 0,5% în municipiu. Înseamnă proiecte de aproximativ 30 de milioane de euro în ultimii ani pentru sistemul sanitar arădean, înseamnă sute de milioane de euro în infrastructura de apă şi canalizare, sute de milioane de euro pentru colectarea selectivă a deşeurilor. Am crescut împreună cu partenerii noştri din Europa, am devenit un judeţ modern şi european, în cea mai dezvoltată regiune din România, iar parteneriatul DKMT are şi el un rol important în această dezvoltare”, a declarat Iustin Cionca.

La rândul său, Călin Dobra, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, a readus în discuţie proiectele majore de infrastructură cu Voivodina, comunicarea pe canalul navigabil Bega şi respectiv autostrada care ar urma să lege Timişoara de Belgrad.

“Îmi exprim speranţa că discuţiile pentru realizarea autostrăzii Timişoara-Belgrad vor fi reluate în curând. Voi milita cu toate eforturile faţă de autorităţile române pentru reintroducerea acestui obiectiv strategic între priorităţile naţionale. Iar faptul că Novi Sad va fi Capitală Culturală Europeană în 2021 împreună cu Timişoara va fi un alt prilej pentru a intensifica colaborarea, în special în aria culturală”, a spus între altele Călin Dobra.

În încheierea adunării festive, a fost proiectat un film, retrospectivă a celor 20 de ani de DKMT şi au fost oferite medalii aniversare celor care au contribuit la înfiinţarea şi devoltarea DKMT.

Cooperarea Regională (Euroregiunea) Dunăre-Criş-Mureş-Tisa (DKMT), o euroregiune pionier, s-a înfiinţat odată cu semnarea Protocolului de Cooperare Regională Dunăre-Mureş-Tisa, în data de 21 noiembrie 1997, evenimentul inaugural având loc la Szeged, reşedinţa judeţului Csongrad, din Ungaria. Un an mai târziu, denumirea s-a schimbat în Cooperare Regională Dunăre-Criş-Mureş-Tisa.

DKMT este o cooperare trilaterală între regiuni din România, Ungaria şi Republica Serbia, diferite în ceea ce priveşte mărimea, populaţia, economia, dar legate prin interese comune în promovarea dezvoltării socio-economice a întregii arii de cooperare.

Parteneri în cadrul Euroregiunii sunt judeţele Arad, Caraş-Severin, Hunedoara şi Timiş, din România; judeţele Csongrad, Bekes, Bacs-Kiskun, din Ungaria; Provincia Autonomă Voivodina, din Serbia.

Populaţia Euroregiunii DKMT numără aproximativ 6 milioane de locuitori, suprafaţa totală fiind de 77.456 km pătraţi. AGERPRES