Preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Alin Nica, a declarat că Primăria Municipiului Timişoara nu se poate prevala de cumpărarea certificatelor verzi pentru societatea Colterm aferente anului 2021, întrucât este acţionar unic şi trebuie să asigure banii pentru funcţionarea serviciului public de termoficare, în caz contrar el considerând că DNA trebuie să se sesizeze.

Afirmaţia lui Alin Nica (PNL) vine după ce, luni, primarul Dominic Fritz (USR) a afirmat că „nu există obligaţia Primăriei Timişoara de a achiziţiona aceste certificate, ci este obligaţia Colterm”. „Tocmai acesta este motivul de ce Colterm este în insolvenţă acum. Este o problemă a tuturor, dar nu este obligaţia Primăriei”, a adăugat Fritz.

„Sunt foarte mirat de ultima declaraţie a primarului Fritz care spune, cu subiect şi predicat, că nu are de gând să cumpere certificate verzi pentru Colterm. Nu credeam că un om învestit cu încredere de cetăţeni (…) să arate atâta desconsiderare faţă de lege, pentru că nu e un moft, ci o prevedere legală foarte clară. Ce exemplu dă cu astfel de declaraţii, un astfel de primar, cetăţenilor, care ar putea să nu mai plătească impozite. Dacă primarul alege să nu respecte legea, de ce să o respecte ei? Câtă încredere poate să insufle furnizorilor Colterm să mai încheie contracte cu Colterm ştiind că primarul nu respectă legea?! De ce ar respecta Colterm prevederile contractului şi să îşi ţină angajamentele faţă de furnizori! Este total deplasată această luare de poziţie din partea primarului.

Acum înţeleg de ce ne-am ales cu amenda record de anul trecut (21.000.000 de euro, n.r.) şi ne pregătim să luăm o nouă amendă dacă aceste certificate nu vor fi luate, îngropând această societate de termoficare şi condamnând populaţia Timişoarei la încă o iarnă în frig, în care şcolile, grădiniţele, spitalele din Timişoara să rămână în frig şi să fie închise din această cauză”, a afirmat Alin Nica.

El a adăugat că dacă poziţia primarului Fritz de a refuza achiziţionarea certificatelor verzi pentru Colterm va fi menţinută, aceasta ar însemna săvârşirea infracţiunii de instigare la abuz în serviciu.

„Dacă acest lucru se va confirma (refuzul de a cumpăra certificatele verzi pentru Colterm, n.r.), solicit instituţiilor abilitate, DNA, să se sesizeze şi să ia măsuri corespunzătoare, pentru că mi se pare că este instigare la abuz în serviciu şi acest lucru este foarte grav”, a afirmat preşedintele CJ, Alin Nica.

Liderul administraţiei judeţene a adăugat că deşi instituţia sa nu are obligaţii faţă de Colterm, luna trecută a semnat un memorandum de înţelegere cu cea mai mare companie din domeniul energetic de la nivel naţional, pentru construirea celei mai mari centrale electrice geotermale, una dintre cele mai mari din această parte a Europei, într-o comună periurbană Timişoarei.

„Noi (CJ, n.r.) discutăm cu cei de la Colterm pentru că produsul rezidual al acestei centrale electrice, apa geotermală, este căldură şi va putea suplini o parte importantă din efortul pe care îl face pentru a încălzi instituţiile publice şi cetăţenii. Am făcut lobby la Guvern să se aloce cea mai mare sumă care a fost oferită unei societăţi de termoficare. (…). Am solicitat primarului şi Primăriei să vină cu un plan pe termen mediu şi lung de scoatere din situaţia de criză în care se găseşte Colterm. Până azi n-am văzut niciun plan”, a mai afirmat Alin Nica. AGERPRES