Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu privire la existenţa indiciilor referitoare la săvârşirea de către preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Alin Nica, a infracţiunilor de conflict de interese, folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane şi fals în declaraţii.

În legătură cu primele două infracţiuni – conflict de interese şi folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, ANI susţine, într-un comunicat de presă, că, în perioada în care Alin Nica exercita funcţia de primar al comunei Dudeştii Noi (mandatul 2016 – 2020), a participat la luarea unor decizii care au adus un folos patrimonial în valoare de 132.000 lei unei entităţi în al cărei consiliu deţinea calitatea de membru şi, totodată, a emis pentru aceasta o autorizaţie de construcţie.

Totodată, Nica a încheiat un contract civil, în baza căruia a fost remunerat cu suma de 6.900 lei, cu o societate comercială cu care Primăria Dudeştii Noi avea 15 contracte prin achiziţie directă.

În calitate de primar, el a încheiat şi un contract de arendă cu o întreprindere individuală, cu care avea un contract de arendare în calitate de persoană fizică.

De asemenea, ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi cu privire la existenţa indiciilor referitoare la săvârşirea de către Alin Nica a infracţiunii de fals în declaraţii, întrucât în declaraţiile de interese depuse în anii 2021 şi 2022 a indicat deţinerea unei calităţi din care demisionase. Totodată, Nica nu a menţionat în declaraţiile de avere depuse în anul 2020 venituri în cuantum de 4.636 lei obţinute în 2019 de la o întreprindere individuală.

Alin Nica a declarat că în administraţie şi în politică rezistă metode „demne de Securitatea anilor 90” și susţine că punctual au fost scoase din context părţi din activitatea sa profesională, au fost reinterpretate şi reclamate într-un limbaj pompos, pentru ca el să devină ţinta unui „linşaj mediatic”, dar toate presupusele acuzaţii le va demonta.

„Am fost reclamat la ANI pentru că, în timpul mandatului de primar la Dudeştii Noi, am aprobat construirea unei biserici ortodoxe în localitate. Reclamaţia vizează un presupus conflict penal, de aceea, nefiind de competenţa ANI, plângerea a fost redirecţionată către Parchet sub forma unei sesizări. Acuzaţia de folosirea a funcţiei pentru favorizarea unor persoane înseamnă că din calitatea de primar ortodox am fost de acord să se ridice în localitate un lăcaş de cult ortodox. Desigur că situaţia este absurdă, dar înţeleg că ANI trebuie să îşi facă datoria şi să ia în considerare orice reclamaţie, chiar şi una neîntemeiată. Se pare că pe unii îi deranjează mult faptul că susţin Biserica, deoarece a mai fost reclamată la ANI şi calitatea mea de membru în Consiliul Parohial al Bisericii Ortodoxe din Dudeştii Noi. Înainte să fiu ales preşedinte al Consiliului Judeţean Timiş, am ieşit din Consiliul Parohial, însă în declaraţia de interese s-a strecurat o eroare şi nu am şters această titulatură. Am greşit când am dat copy-paste în document, acesta este falsul în declaraţii sesizat la Parchet”, arată Alin Nica.

Din păcate, adaugă liderul administraţiei judeţene, „încă rezistă în administraţie şi în politică astfel de metode demne de Securitatea anilor 90”. „Nu am nicio temere, nici legal, nici din punct de vedere al reputaţiei publice, deoarece ştiu că cetăţenii sunt mai informaţi şi mai deştepţi decât cred cei care fabrică astfel de mizerii. Punctual, au fost scoase din context părţi din activitatea mea profesională, au fost reinterpretate şi reclamate într-un limbaj pompos ca să devin ţinta unui linşaj mediatic. Toate presupusele acuzaţii vor fi demontate, iar pe lângă gustul amar va rămâne dorinţa de a lucra pentru comunitatea timişeană. Căci în spatele cancan-ului reclamaţiilor, stă neclintită implicarea şi dedicarea mea pentru binele comunităţii care m-a ales”, a declarat Alin Nica. AGERPRES