Preşedintele CJ Suceava propune înfiinţarea unui program de tip pol de dezvoltare turistică

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Suceava, Gheorghe Flutur, propune înfiinţarea unei staţiuni turistice unice, Bucovina, prin asociere, formulă care să permită facilitarea accesării de fonduri europene pentru investiţii, dar şi a unui program de tipul polilor de dezvoltare turistică.

Flutur a declarat că s-a întâlnit cu primarii localităţilor staţiuni turistice Vatra Dornei, Câmpulung Moldovenesc şi Gura Humorului, pentru a discuta pe tema relansării turismului în Bucovina, dar a avut un dialog pe acelaşi subiect şi cu ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş.

”Soluţia pentru accesarea de fonduri o reprezintă asocierea. Astfel, cele trei staţiuni se vor putea asocia cu Consiliul Judeţean Suceava şi înfiinţa o staţiune, unică – Bucovina. Este clar, unde-s mulţi, puterea creşte, aşa că în perioada următoare cred că ar trebui ca şi alţii să se asocieze. Am convenit că cea mai bună abordare în această perioadă este acţiunea, iar acum acţiune înseamnă să facem investiţii în turism, pentru ca atunci când va trece pandemia, activitatea în turism să revină la normal (…). Ne putem inspira şi din experienţa altor ţări care au fost şi ele afectate de pandemie, Austria, Croaţia etc”, a spus Flutur.

Preşedintele CJ Suceava a anunţat că, în cursul acestei săptămâni, se va întâlni din nou cu primarii, pentru a redacta un document pe care să-l trimită la Guvern cu propunerea de înfiinţare a unui program de tipul polilor de dezvoltare turistică, caz în care cele trei staţiuni ar putea fi eligibile pentru finanţarea diverselor categorii de investiţii. Flutur a exemplificat cu transportul în comun pe calea ferată între cele trei staţiuni cu o frecvenţă în funcţie de sezon sau introducerea de tichete cu care turistul poate alege servicii oferite de cele trei staţiuni.

”Oferta este extrem de bogată, turism tradiţional, de agrement şi de tratament, agroturism, turismul religios, gastronomic, montan, unde suntem de neegalat în ţară. Avem pârtii, drumuri, poteci, trasee omologate, Via Transilvanica, avem o gastronomie extraordinară, produse tradiţionale şi bio, peisaje unice şi arhitectură veche, obiceiuri şi tradiţii păstrate nealterate peste timp”, a spus Flutur, adăugând că a iniţiat aceste discuţii privind turismul ”în perspectiva tot mai apropiată a ridicării carantinei în judeţ”. AGERPRES