Preşedintele CJ Suceava propune ca, în lipsa banilor, pe anumite drumuri judeţene, să se facă deszăpezire numai în situaţii deosebite

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, va propune, în proxima şedinţă a deliberativului judeţean, având în vedere lipsa banilor, ca, pe anumite drumuri judeţene, cu trafic redus, să se facă deszăpezire numai în cazuri deosebite, drumul judeţean 175 A Câmpulung Moldovenesc-Rarău-Chiril (Transrarău) urmând să fie închis pe perioada iernii.

Conform proiectului de hotărâre iniţiat de preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Suceava, Gheorghe Flutur, se propun patru categorii de funcţionalitate ale drumurilor judeţene în funcţie de care să fie prioritizate acţiunile de deszăpezire.

Pe nivelul 1 de viabilitate se încadrează drumurile ce leagă judeţul Suceava de cele învecinate, drumurile ce leagă zone cu populaţie numeroasă care nu poate fi aprovizionată pe rute ocolitoare, zone industriale importante ce trebuie aprovizionate cu materii prime, alimente sau forţă de muncă. Pe nivelul 1 de viabilitate este încadrat şi DJ DJ 290A, km 0+000 – 3+200 Salcea (DN29) – Aeroport.

Nivelul 2 de viabilitate include drumurile ce leagă centrele de comună cu oraşele sau centrele de comună între ele, drumurile ce se racordează cu drumurile naţionale şi asigură accesul spre frontieră, precum şi drumurile ce traversează zone turistice.

Nivelul 3 de viabilitate cuprinde restul drumurilor judeţene, unde se intervine cu mijloace locale sau în caz de necesitate, iar nivelul 4 include sectoare de drumuri cu trafic redus, motiv pentru care cheltuielile pentru menţinerea în stare de viabilitate sunt mari şi nu se justifică din punct de vedere economic.

“Având în vedere resursele financiare reduse, propunem ca pe drumurile judeţene încadrate la nivelul III şi IV de viabilitate, pe timp de iarnă, să se acţioneze numai în cazuri deosebite, ca urmare a solicitărilor formulate de primari, şcoli sau alte instituţii publice, pentru deblocarea autovehiculelor surprinse de căderile masive de zăpadă sau pentru redeschiderea definitivă în perioada de primăvară”, a arătat Flutur în expunerea de motive, propunând şi închiderea temporară, iarna, a DJ 175A Câmpulung Moldovenesc – Rarău – Chiril, deoarece traseul drumului este în zonă montană cu teren accidentat, declivităţi mari şi lăţimea părţii carosabile cu dimensiuni reduse. AGERPRES