Presedintele CJ Suceava doreste parteneriate economice externe cu regiunile partenere

Presedintele Consiliului Judetean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat ca va incuraja parteneriatele economice intre localitati din judet si cele din regiunile europene cu care Suceava are protocoale de colaborare.
Flutur considera ca, dupa mai multi ani de parteneriat bazat in special pe relatii culturale si sportive, este nevoie sa treaca la un alt nivel, in care sa se dezvolte colaborari in domeniul economic si turistic.

In opinia lui Flutur, o asemenea abordare se poate aprofunda si ar putea evolua mult mai eficient in parteneriate bilaterale la nivelul localitatilor, unde fiecare vine cu specificul si nevoile proprii de dezvoltare.

Declaratiile presedintelui CJ Suceava vin in urma discutiilor purtate la Augsburg-Germania, la sfarsitul saptamanii trecute, cu partenerii din Schwaben – Germania si Mayenne – Franta, cu ocazia implinirii a 20 de ani de colaborare intre cele doua regiuni. La aceasta intalnire au fost invitati si reprezentanti ai judetului Suceava si Regiunii Cernauti, unitati administrative care, la randul lor, au incheiat un protocol de colaborare cu Regiunea Schwaben in 1997.

In timpul discutiilor cu reprezentantii regiunilor partenere din Schwaben si Mayenne, Flutur le-a oferit spatii pe care sa le amenajeze in Centrul Multicultural din Suceava, ei urmand sa faca o deplasare in acest oras, in octombrie, pentru a stabil modul de functionare.

Totodata, in toamna, la Suceava va fi organizata o expozitie cu oferta economica a judetului, la care au fost invitati si oameni de afaceri germani.

Odata cu aceasta manifestare va fi lansat si proiectul “Bucovina-Bioland” (tara produselor bio), ce presupune promovarea industriei de procesare a produselor ecologice din judet.

Flutur a precizat ca pe 11 iulie va avea loc o trilaterala intre Suceava, Schwaben si Cernauti, in capitala regiunii Ucrainene, ocazie cu care se vor aborda in principal probleme privind proiectele transfrontaliere, vizate fiind cele de infrastructura si de reabilitare a vechilor coridoare rutiere istorice.

Potrivit lui Flutur, ucrainenii sunt interesati in dezvoltarea si extinderea coridorului 9, Bucuresti-Cernauti. El a precizat ca, pentru aceste parteneriate externe, va infiinta un grup de lucru special in cadrul CJ, pentru ca aceste colaborari sa continue, urmand sa fie accesate noi domenii de cooperare.