Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, i-a cerut vicepremierului Graţiela Gavrilescu, ministrul Mediului, ca Guvernul să găsească o soluţie pentru ca gazul metan să ajungă în municipiul staţiune Vatra Dornei.

”Solicitarea pentru implicare vine şi ca urmare a faptului că Guvernul se află în proces cu peste 570 de parohii, iar soluţia deblocării ar putea fi emiterea unui ordin de ministru, având acordul proprietarilor şi al Regiei Naţionale a Pădurilor, pentru trecerea magistralei de gaz metan”, a spus Flutur.

Totodată, pentru a sublinia importanţa în zonă a acestei magistrale, el a precizat că Vatra Dornei pierde în fiecare an 1,5 milioane de euro pentru proiectul „Suceava, Utilităţi şi mediu la standarde europene”, iar gazul metan nu este ajuns aici. ”Creşterea preţului la lemnul de foc este un argument în plus pentru racordarea la gaz metan a zonei Vatra Dornei. Practic, aducţiunea de gaz metan este singura soluţie pentru deblocarea zonei din acest punct de vedere”, a mai spus Flutur.

Pentru realizarea investiţiilor în cadrul proiectului judeţean de utilităţi, CJ Suceava a obţinut în 2004 un credit cu garanţii guvernamentale în valoare de 86,3 milioane de euro, finanţatorul fiind Deutche Bank A.G. Londra, cu care administraţia judeţeană a semnat un contract de împrumut ce prevede rambursarea creditului în 25 de ani, cu o perioadă de graţie de cinci ani, cu o dobândă de 3,975%, la care se adaugă rata Euribor. Comisionul de aranjare a fost negociat la 1,05%, iar comisionul de neutilizare, la 1,5%.

Conform contractului, prin implementarea acestui proiect, urmau să beneficieze de gaz metan 61 de unităţi administrativ-teritoriale (UAT) din judeţ, se mai arată în comunicatul CJ Suceava.

Vicepremierii Graţiela Gavrilescu şi Daniel Suciu s-au aflat, marţi, la evenimentul de lansare unei noi linii de îmbuteliere a apelor minerale naturale la fabrica Coca-Cola HBC România din localitatea Poiana Negri. AGERPRES