Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a anunţat că Transgaz a început lucrările la magistrala de gaz Pojorâta – Vatra Dornei, după ce s-a predat amplasamentul şi au fost aduse materiale.

”Am fost şi sunt un susţinător al investiţiilor pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii sucevenilor şi socotesc faptul că următorii patru ani vor lăsa o amprentă puternică în această direcţie. Am în vedere, pe de o parte, proiectul semnat de guvernul liberal în decembrie anul trecut, prin care peste 200.000 de suceveni, circa o treime din populaţia judeţului, vor beneficia de reţele apă-canal, iar acum Programul pentru asigurarea încălzirii locuinţelor cu gaz metan”, a spus Flutur.

El a salutat concretizarea racordării la gaz metan a localităţilor din judeţul Suceava, prin finanţare de bază cu bani europeni. „Acest deziderat al racordării localităţilor din judeţul Suceava la gaz metan începe să devină realitate, odată cu semnarea actului normativ care face trimitere la alocarea de fonduri, 200 milioane euro în 2020-2021 şi 800 milioane de euro pe programarea 2021-2027. Va fi o finanţare majoritară pe bani europeni, cu 85% fonduri europene, 15% de la bugetul de stat şi 2% cofinanţare UAT-uri”, a precizat preşedintele CJ Suceava.

El a adăugat că demersurile făcute în ultimii ani ”dau roade” odată cu aceste alocări, iar de luni, la nivelul întregului judeţ, primăriile localităţilor ce urmează să se racordeze la gaz metan se pot mobiliza pentru a face demersurile în acest sens.

„Estimez că, într-o primă etapă, în perioada următoare vom putea să dublăm practic numărul localităţilor racordate la gaz metan, un număr de 37 UAT-uri având deja contractate studiile de fezabilitate. De altfel, în judeţul Suceava ar putea începe chiar de mâine lucrările în 72 de localităţi care se află în apropierea magistralelor existente”, a spus Flutur, menţionând că pentru celelalte localităţi a discutat cu reprezentanţii Transgaz să realizeze în perioada următoare încă două magistrale, respectiv Păltinoasa – Cacica – Vicovu de Jos şi Buneşti – Liteni – Dolhasca.

Totodată, Flutur a solicitat să se ia în calcul construcţia magistralelor Cacica – Todireşti – Dărmăneşti şi Berchişeşti – Drăgoieşti – Ciprian Porumbescu.

Guvernul a adoptat, în şedinţa de joi, OUG pentru aprobarea Programului Naţional de racordare a populaţiei şi consumatorilor non-casnici la reţeaua inteligentă de distribuţie a gazelor naturale, actul normativ reglementând cadrul general pentru aprobarea şi includerea la finanţare din fonduri europene a programului.

Prin racordarea la reţeaua de gaze naturale a populaţiei şi a consumatorilor non-casnici se urmăreşte creşterea standardelor de viaţă şi de locuit a populaţiei prin asigurarea unor condiţii îmbunătăţite de încălzire a locuinţelor sau de preparare a hranei, fiind, în acelaşi timp, în concordanţă cu politicile de mediu la nivelul Uniunii Europene.

Sursele de finanţare ale Programului Naţional sunt constituite de fondurile externe nerambursabile din cadrul Axei Prioritare 8 – Sisteme inteligente şi sustenabile de transport al energiei electrice şi gazelor naturale din cadrul POIM, precum şi cofinanţare de la bugetul de stat, potrivit Regulamentelor Financiare ale Comisiei Europene. AGERPRES