Preşedintele CJ Suceava a avertizat primarii în legătură cu achiziţiile publice pentru proiectele europene

flutur_gheorghe_2008.jpgPreşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a avertizat, joi, primarii, în legătură cu modul în care fac achiziţiile publice pentru proiectele cu finanţare europeană, subliniind că, în cazul în care se vor înregistra nereguli, ”vor fi buni de plată ca persoane fizice”.
Flutur le-a explicat primarilor, în cadrul unei reuniuni desfăşurate la Palatul administrativ, joi, în ce constă exigenţa Uniunii Europene vizavi de cheltuirea fondurilor pe care le alocă României, precizând că în urma verificărilor recente efectuate de Comisia Europeană la proiectele de pe Axa 2 – Drumuri din Programul Operaţional Regional s-au constatat mai multe probleme, motiv pentru care s-a decis sistarea temporară a plăţilor.

Flutur a spus că mai mult de jumătate din primăriile sucevene au angajate proiecte cu finanţare europeană şi nu doreşte ca Suceava să ajungă un exemplu negativ în privinţa modului de cheltuire a fondurilor.

‘Nu priviţi cu superficialitate această problemă, domnilor primari, că vă vine nota de plată ca persoane fizice, dacă nu sunteţi atenţi. O să vă cruciţi, dar vă spun că a fost audit european care a dat sancţiuni pentru că s-a schimbat pasta de la pix pe acelaşi formular. Nu s-a scris cu acelaşi pix pe acelaşi formular. De aici şi până la caiete de sarcini făcute, spun ei, cu anumită trimitere, care să respecte anumite condiţii pentru cineva. Aş vrea să întrebaţi unde aveţi probleme. Nu vă lăsaţi la mâna constructorului care e inventiv şi care spune ‘hai să mai facem o renunţare şi o modificare’, după care peste ani vine nota de plată la dumneavoastră’, le-a explicat Flutur primarilor.

El le-a cerut acestora să fie extrem de atenţi, începând de la modul de întocmire a caietelor de sarcini, la organizarea licitaţiilor şi până la recepţia finală a lucrărilor, iar atunci când întâmpină probleme să se adreseze specialiştilor din CJ Suceava.

‘Din păcate, uneori avem de-a face cu proiectanţi de proastă calitate şi te trezeşti că-ţi face în proiect o uşă şi nu-ţi încape patul de la spital, de trebuie să spargi uşa. Aici întrebarea auditului european este cine a recepţionat proiectul, de ce nu a deschis ochii atunci şi de aici vin consecinţele’, a spus Flutur.AGERPRES