Preşedintele CJ Neamţ nu este de acord cu trecerea spitalului judeţean în subordinea Ministerului Sănătăţii

tarata_culita.jpgPreşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, Culiţă Tărâţă, nu este de acord cu propunerea ministrului Sănătăţii de a trece spitalele judeţene din subordinea autorităţilor locale în cea a ministerului.

Preşedintele CJ Neamţ a declarat, marţi, că o eventuală decizie în acest sens nu ar face decât să centralizeze din nou decizia în sistemul sanitar dar ar anula şi eforturile financiare pe care consiliile judeţene le-au făcut până acum. ”Părerea domnului ministru este una, eu aş spune să facă analize din toate punctele de vedere, financiar, economic, oportunităţile pentru populaţie şi apoi să facă o afirmaţie concretă. Consiliul Judeţean Neamţ a venit cu sume enorm de mari pentru funcţionarea Spitalului Judeţean. Este important ca banii să fie bine chibzuiţi. În 6 luni am achitat toate datoriile de peste 16 milioane de lei practicând o cheltuială judicioasă a banilor. De aici vrem să intrăm într-o normalitate. Pe de altă parte, într-un fel îl doare sufletul pe cel care este din localitatea unde este spitalul şi altă durere are cel de la Ministerul Sănătăţii, mai ales că ştim cum stai pe la uşile miniştrilor. Se doreşte descentralizare, regionalizare iar ce propune domnul ministru acum este o nouă centralizare”, a declarat Culiţă Tărâţă, preşedintele CJ Neamţ.

Pe de altă parte, preşedintele CJ Neamţ a criticat şi propunerea ministrului Eugen Nicolăescu ca spitalele private să nu mai primească finanţare de la bugetul de stat.

”Domnul ministru spunea că 10% din bani se duceau la spitalele private, eu am înţeles că de fapt este vorba de 3,5%. Dar nici spitalele private nu trebuie să moară. Şi în plus este opţiunea cetăţenilor să se orienteze la un spital sau altul”, a declarat preşedintele CJ Neamţ. AGERPRES