Preşedintele CJ îi cere primarului din Piatra-Neamţ să oprească tăierea a 60 de castani de pe bulevardele oraşului

Decizia primarului municipiului Piatra-Neamţ, Dragoş Chitic, de a tăia o parte dintre castanii de pe mai multe bulevarde din oraş, arbori plantaţi în jurul anului 1895, a stârnit nemulţumirea preşedintelui Consiliului Judeţean, Ionel Arsene, care i-a cerut edilului să oprească acţiunea de tăiere a arborilor.

Primarul Dragoş Chitic (PNL) a declarat, într-un comunicat de presă, că un număr de 57 de castani vor fi tăiaţi pentru că afectează siguranţa traficului rutier. Edilul susţine că arborii sunt bătrâni, având o vârstă de aproximativ 125 de ani.

“Luând în considerare vârsta maximă de 150 de ani la care poate ajunge un castan în condiţii ideale şi acţiunile paraziţilor, primăria a decis în anul 2011 plantarea între castanii existenţi a unui număr de 124 de platani, care s-au dezvoltat sub protecţia castanilor bătrâni. La această dată, o parte din platanii existenţi au început să sufere şi să aibă creşteri neregulate din cauza umbririi excesive a castanilor existenţi. Pentru dezvoltarea corectă şi sănătoasă a platanilor se impune rărirea castanilor existenţi prin tăierea definitivă a unora dintre ei şi punerea în lumină a plantaţiei realizată în anul 2011”, a declarat primarul Dragoş Chitic. Edilul susţine că acest schimb se va realiza treptat, în aproximativ şapte ani.

Preşedintele Consiliului Judeţean, Ionel Arsene (PSD), nu este de acord cu decizia primarului şi i-a solicitat public acestuia să oprească acţiunea de tăiere a castanilor. “Mă întristează şi revoltă totodată decizia Primăriei Piatra-Neamţ de a ciunti aspectul estetic al oraşului prin tăierea a aproape 60 de castani de pe aliniamentele stradale. Aceşti castani înfrumuseţează oraşul de zeci de ani şi sunt parte şi martori ai istoriei acestui municipiu. Ba mai mult decât atât, alegerea primăriei de a înlocui castanii cu platani mi se pare cel puţin neinspirată dacă nu chiar periculoasă pentru locuitorii oraşului, deoarece sunt recunoscuţi a fi unii dintre cei mai mari agresori respiratori. Cred că înainte de-a lua o astfel de decizie, primăria trebuia să măsoare concentraţiile de polenuri din aer, aşa cum se întâmplă în ţările civilizate şi să aleagă o soluţie care nu pune în pericol sănătatea locuitorilor. Îi solicit public primarului Dragoş Chitic să oprească această acţiune şi să organizeze o consultare publică cu locuitorii oraşului înainte de a lua o decizie”, a declarat, pe pagina sa de socializare, preşedintele CJ Neamţ, Ionel Arsene.

În replică, primarul Dragoş Chitic susţine că platanii au fost aleşi în detrimentul castanilor pentru că sunt mai rezistenţi faţă de boli şi poluare, ritmul de creştere este mare şi au înrădăcinarea puternică şi aspect decorativ. AGERPRES