simirad_constantin_.jpgPresedintele Consiliului Judetean Iasi, Constantin Simirad, a efectuat, luni, o vizita de lucru la Centrului Expozitional “Moldova”, pentru a se asigura ca lucrarile de constructie sunt in grafic.

Construirea Centrului Expozitional “Moldova”, un proiect finantat de Uniunea Europeana, a fost demarata in luna ianuarie a anului trecut, dar edificiul se afla inca la faza de inceput, constructorii sustinand ca de vina sunt noile coduri de proiectare introduse cu un an in urma in domeniul constructiilor.

“A fost o modificare introdusa in timpul jocului, cum se spune, la care a trebuit sa ne adaptam din mers. Concret, a trebuit sa crestem incarcatura de beton si armatura, ceea ce a dus la majorarea costurilor de executie si la intarzieri. Drept urmare, nu se va putea respecta termenul de finalizare, luna august a anului curent, si vom solicita o extensie de patru luni. Speram ca pana la finele lui 2009 sa declaram lucrarile inchise”, a afirmat Marius Tanase, responsabilul de proiect din cadrul CJ Iasi.

Potrivit acestuia, cu toate ca nu se cunoaste cu exactitate diferenta de finantare, se va incerca reducerea cheltuielilor in etapele ulterioare de executie. Tanase a apreciat ca finantarea lucrarilor viitorului centru ar putea depasi cu aproximativ 200.000 de euro cele aproximativ 10 milioane de euro cat reprezinta valoarea initiala a proiectului. Cu toate acestea, presedintele CJ spera ca acest centru expozitional sa-si dovedeasca utilitatea in timpul mandatului sau, spre deosebire de un altul, Tehnopolis. In acest sens, Simirad a afirmat ca va finanta cu placere suplimentarea fondurilor pentru “o constructie care va dainui secole”. In viziunea fostului ambasador al Romaniei in Cuba, acest lucru este posibil doar prin intermediul unui “administrator priceput” in organizarea de targuri si expozitii mari, de amploare.

Centrul Expozitional “Moldova” Iasi este conceput din trei corpuri de cladire, aria desfasurata construita depasind 10.000 mp, din care aproximativ 6.000 mp vor reprezenta spatii expozitionale, iar 640 mp, sali de conferinte. Conform proiectului, la demisol si in curte vor fi amenajate 211 locuri de parcare. Corpul A, ce va adaposti pavilionul expozitional principal, este conceput pe trei niveluri. Corpul B, cu dispunere in paralel cu strada, se va desfasura pe demisol, parter si etaj. Corpul C va fi construit tot pe trei niveluri, aici urmand a fi amplasate birourile administrative si o sala de sedinte.

Articol realizat de Ana Olaru