Primăriile vor avea probleme în derularea proiectelor de investiţii, iar firmele de construcţii care execută lucrări finanţate din fonduri publice vor ajunge în faliment, dacă nu se vor găsi soluţiile necesare pentru reluarea Programului Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) 2, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Laurenţiu Nistor (PSD).

Potrivit acestuia, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei a anunţat că fondurile pentru PNDL 2 s-au epuizat de la data de 22 iunie şi că va putea face deconturi doar pentru facturile emise până la data de 15 iunie. În aceste condiţii, proiectele finanţate prin PNDL 2 se vor opri, în detrimentul unor lucrări de care puteau beneficia şi comunităţile mai mici, susţine Nistor.

„Acest program a scos din mocirlă satele şi comunele, oraşele mai mici, iar acum se opreşte la jumătatea anului. Nu s-a întâmplat niciodată ca în luna iunie să fie gata banii din PNDL, un program care a permis investiţii în toate administraţiile locale, fără să ţină cont de culoarea politică a primarilor. Se spune că primăriile pot continua lucrările începute şi că acestea vor fi plătite la rectificarea bugetară. Primarii nu mai au încredere, iar bugetele proprii ale primăriilor abia ajung până la sfârşitul anului”, a spus, într-o conferinţă de presă, preşedintele CJ Hunedoara şi lider al organizaţiei judeţene a PSD.

Acesta susţine că blocarea fondurilor va duce, printr-o consecinţă directă, la falimentarea firmelor de construcţii care au lucrat în avans, folosind resurse proprii, în speranţa că facturile le vor decontate la timp.

„Primăriile nu au bani să-şi continue activităţile pentru că multe administraţii locale nu şi-au planificat sume pentru aşa ceva. Ajungem în situaţia în care putem aduce în faliment multe firme din judeţul Hunedoara care lucrează cu primăriile”, a adăugat Nistor.

El a menţionat că se va adresa Guvernului în legătură cu problemele apărute în derularea PNDL2, atât prin Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene, cât şi prin asociaţiile de comune, oraşe sau municipii.

În judeţul Hunedoara au fost 221 de proiecte care au câştigat finanţare prin PNDL 2, iar dintre acestea 116 au fost finalizate. Pentru cele 65 de proiecte rămase mai este nevoie de o finanţare de circa 150 de milioane de lei. AGERPRES