Preşedintele CJ Hunedoara consideră că Termocentrala Mintia poate deveni competitivă în câteva luni

Termocentrala Mintia ar putea deveni competitivă în câteva luni dacă unitatea economică va avea asigurat stocul de cărbune pe trei luni, va fi condusă de specialişti şi vor fi menţinute Serviciile de Sistem, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Laurenţiu Nistor.

El a arătat că a avut discuţii cu sindicatele de la Mintia şi cu alţi specialişti pe tema funcţionării termocentralei, în contextul în care CJ Hunedoara şi-a reafirmat intenţia de a prelua în administrare toate grupurile energetice ale termocentralei, în condiţiile Ordonanţei 60/2019.

Am trimis patru scrisori ministerului de resort (al Economiei – n.r.) prin care am arătat că suntem dispuşi să preluăm termocentrala Mintia. Sunt nişte condiţii, astfel că darea în plată să se facă în conformitate cu ceea ce prevede Ordonanţa 60/2019, să primim termocentrala cu toate grupurile (energetice – n.r.) şi să folosim cele două grupuri: 3 şi 4. De asemenea, să ne fie asigurate Serviciile de Sistem, pentru că altfel nu vom putea funcţiona“, a spus preşedintele CJ Hunedoara.

Potrivit acestuia, termocentrala are nevoie de bani pentru a-şi asigura stocul de cărbune pentru trei luni, după care va putea funcţiona, în continuare, din vânzarea producţiei. “În aceste condiţii, cu oameni bine pregătiţi, şi nu cu oameni pe care îi iei din primărie şi-i pui directori şi care habar nu au despre cum se conduce o termocentrală, sunt convins că (termocentrala – n.r.) va fi rentabilă, în trei luni de zile. Este suficient să asigurăm stocul de cărbune pe trei luni de zile, pentru că termocentrala îşi va face apoi banii ca să funcţioneze, în continuare“, a precizat Nistor.

Termocentrala Mintia face parte din Complexul Energetic Hunedoara, iar în acest an a fost oprită în mai multe rânduri din cauza lipsei de cărbune. În cadrul termocentralei lucrează circa 700 de angajaţi. AGERPRES