Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a declarat că instituţia pe care o conduce susţine prin programe şi evenimente imaginea satului tradiţional şi patrimoniul construit.

Borboly Csaba a subliniat că transmiterea mai departe a acestei moşteniri reprezintă o responsabilitate şi de aceea Consiliul Judeţean întreprinde toate demersurile necesare pentru ca monumentele să fie incluse în Planul Urbanistic General, astfel încât prin intermediul proiectelor să poată fi realizate lucrări de restaurare şi reabilitare.

Potrivit acestuia, Consiliului Judeţean a construit o bază de date centralizată, care este actualizată permanent şi care poate fi un instrument util pentru elevi, profesori, pentru specialiştii în domeniu sau pentru turişti.

Astfel, prin intermediul a două platforme online – https://tinutulsecuiesc-360.ro/index_ro.php şi https://epitettorokseg.ro/?lang=ro – orice persoană interesată poate avea acces

la informaţii referitoare la peste 50 de locuri din zonele Ciuc, Odorhei şi Gheorgheni.

Turul virtual oferă posibilitatea de a vizita un anumit loc sau monument, fără condiţionarea de spaţiu şi timp, putând fi observată dinamica platformei prin faptul că sunt disponibile imagini cu anumite monumente înainte de a fi restaurate şi după restaurare.

Preşedintele Consiliului Judeţean a lansat şi un apel către populaţie şi specialişti ca prin ideile şi propunerile lor să contribuie la promovarea patrimoniului Harghitei. AGERPRES