Preşedintele CJ Harghita face apel la Guvern pentru alocarea banilor necesari funcţionării sistemului de asistenţă socială

Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a făcut, în şedinţa Colegiului Prefectural, un apel către Guvern să aloce fonduri pentru finanţarea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC), precizând că forul judeţean trebuie să aloce lunar aproximativ 5 milioane de lei pentru funcţionarea acestei instituţii, bani care erau destinaţi finanţării investiţiilor.

“Pentru susţinerea sistemului de asistenţă socială, unde avem grijă de copii şi adulţi cu probleme, finanţarea nu este pusă la dispoziţie din partea Guvernului şi, din păcate, banii folosiţi pentru funcţionarea Consiliul Judeţean, cei pentru investiţii, trebuie să fie realocaţi, pentru că nu putem să lăsăm pe nimeni fără hrană, fără supraveghere. (…) În ultimii 3-4 ani, s-a întâmplat la fel, până la urmă ni s-au dat banii, dar trebuia să facem circ, trebuia să fim auziţi, să fim gălăgioşi şi ni se dădeau banii în noiembrie-decembrie. Din păcate, cu banii primiţi înapoi în noiembrie-decembrie drumurile nu pot fi reparate, investiţiile nu pot fi făcute, mai ales în judeţul Harghita, unde iarna vine mai devreme. (…) Acum, lunar, în jur de 5 milioane de lei plătim în plus, care reprezintă cam 4 kilometri de drum judeţean pe care i-am putea face. Şi încă mai avem localităţi izolate, fără drum asfaltat, fără acces şi noi nu vrem ca satele mici din Harghita să se îmbătrânească şi tineretul să plece de acolo. De aceea, noi vrem să facem aceste drumuri pe care le avem în reabilitare, dar, dacă scoatem sumele, atunci va trebui să ne oprim şi asta nu ajută la dezvoltarea judeţului”, a explicat Borboly Csaba. El a punctat că Guvernul Dăncilă, care este unul social-democrat, ar trebui să îşi arate “simţul social” şi să aloce aceşti bani în ultima şedinţă.

De asemenea, Borboly a spus că viitorul guvern ar trebui “să îşi schimbe comportamentul” în ceea ce priveşte  construirea bugetului.   Potrivit sursei citate, Consiliul Judeţean a alocat deja în luna septembrie suma de aproape 5 milioane de lei pentru funcţionarea DGASPC.

Prefectul Harghitei, Jean-Adrian Andrei, a spus că instituţia pe care o conduce a făcut mai multe solicitări pentru alocarea acestor bani, iar situaţia DGASPC Harghita este cunoscută la Bucureşti.   “În ce priveşte Protecţia Copilului şi suma care trebuie să fie alocată de către Guvern, ştiţi foarte bine că tot Instituţia Prefectului a fost promotorul susţinerii alocării acestor sume. Se cunoaşte situaţia la Bucureşti, am făcut şi noi solicitări în scris, nu o dată, de mai multe ori”, a spus prefectul Harghitei. AGERPRES