borboly_csaba2.jpgPreşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, s-a declarat, marţi, împotriva trecerii spitalelor judeţene în subordinea Ministerului Sănătăţii şi a precizat că intenţia ministrului Eugen Nicolăescu este îngrijorătoare şi neobişnuită.

Borboly Csaba a precizat, într-un comunicat de presă, că descentralizarea spitalelor, realizată de ministrul UDMR Cseke Attila, a fost una dintre reformele guvernamentale cele mai reuşite din ultimii 22 de ani, întrucât a creat posibilitatea ca spitalele să fie finanţate din bani locali şi din fonduri europene.

În sprijinul afirmaţiilor sale, Borboly a oferit ca exemplu Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc, unde în ultimii trei ani au fost alocaţi, din fonduri locale şi europene, mai mulţi bani decât în ultimii 30 de ani. „Domnul Eugen Nicolăescu susţine că această reformă a fost făcută fără cap şi fără nicio logică. Domnul ministru se înşeală. Descentralizarea spitalelor s-a bazat pe un principiu foarte important, şi anume acela ca spitalele să intre în administrarea reprezentanţilor locali de drept aleşi şi care se vor ocupa de serviciile spitaliceşti. Dacă domnul ministru va vizita spitalele judeţene, va constata de exemplu la spitalul de urgenţă din Miercurea-Ciuc, că în ultimii trei ani, suma banilor proveniţi din finanţări locale şi din bani europeni destinaţi investiţiilor depăşeşte cu mult suma alocată în ultimii 20-30 de ani la un loc”, a spus preşedintele CJ Harghita.

Borboly a ţinut să sublinieze că, potrivit unui studiu realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES) din Cluj-Napoca, 90 la sută dintre bolnavii trataţi la spitalul din Miercurea Ciuc sunt mulţumiţi de serviciile oferite. Preşedintele CJ Harghita l-a rugat pe Eugen Nicolăescu să-şi revizuiască planurile de a repune sub administrarea Ministerului Sănătăţii a spitalelor locale şi judeţene, ţinând cont că în ultimii trei ani majoritatea autorităţilor locale au făcut eforturi pentru modernizarea clădirilor, construirea de locuinţe pentru medici sau acordarea de alte stimulente în vederea atragerii de specialişti.

Borboly Csaba i-a sugerat ministrului că ar fi „mai înţelept” ca în locul acestei măsuri să dezvolte, pe lângă minister, un mecanism de achiziţii publice la care să se alăture şi autorităţile locale. „Ar fi mai înţelept din partea domnului ministru, dacă în locul acţiunii de recentralizare a spitalelor ar dezvolta, de exemplu, în cazul achiziţiilor publice de echipamente medicale, pe lângă minister, un mecanism de achiziţii publice la care autorităţile s-ar putea alătura pe bază de voluntariat. În Occident există numeroase astfel de exemple, nu numai în domeniul sănătăţii, dar şi în alte domenii”, a spus preşedintele CJ Harghita.

El consideră că acest demers de înfiinţare a unui centru de achiziţii va fi de un real ajutor acordat de guvern autorităţilor locale, care s-ar putea concentra asupra punerii în aplicare a proiectelor de dezvoltare. „Pentru autorităţile locale, în special primăriile din comunităţile mai mici, dar şi pentru consiliile judeţene, ar constitui un mare ajutor faptul că atunci când se doreşte achiziţionarea a o sută de scaune, cincizeci de computere, două-trei automobile, un lot de ace sau medicamente, procedurile de achiziţii publice să fie coordonate de la centru, evitându-se procedurile birocratice, iar achiziţiile publice ar fi astfel soluţionate în timp”, a mai spus Borboly.
În finalul comunicatului, preşedintele CJ Harghita a precizat că aşteaptă de la ministrul Sănătăţii parteneriat, cooperare şi dialog, şi nu dictatură şi centralizare. „Ne aşteptăm din partea domnului ministru la parteneriat, cooperare şi dialog, şi nu la dictatură şi centralizare, deoarece am depus eforturi serioase pentru îmbunătăţirea calităţii serviciilor medicale, iar rezultatele obţinute nu ar trebui desconsiderate prin acţiuni nerezonabile ale guvernului. Există şi aşa numeroase necazuri şi probleme în domeniul sănătăţii, iar în acest domeniu nu este nevoie de o nouă reorganizare radicală”, a conchis Borboly Csaba. AGERPRES