Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, Borboly Csaba, atrage atenţia în legătură cu desele schimbări de legislaţie privind protecţia împotriva incendiilor, care afectează proiectele de investiţii în derulare.

Într-o înregistrate postată pe pagina sa de Facebook, Borboly Csaba spune că, de când instituţia pe care o conduce a început reabilitarea Spitalului Judeţean, normele PSI s-au schimbat de patru ori.

Pot să vă spun că nu este ok că tot se schimbă toate regulile şi chiar am discutat cu colegii mei de când ne-am apucat să reabilităm spitalul, să facem investiţii, de cel puţin patru ori s-au schimbat normativele privind incendiile şi chiar am avut cazuri când cablul pus deja în perete trebuia smuls şi aruncat. Şi, de aceea, este o altă problemă despre care nu se vorbeşte în spaţiul public: degeaba ai o autorizaţie pe întreg spitalul pe care doreşti să îl reabilitezi, dacă nu ai fonduri 100%, peste o lună, peste două luni sau chiar acum, o să vedeţi, acum, după cazul din Neamţ, va fi modificat iarăşi tot, toate normativele, toată legislaţia şi atunci ce facem cu proiectele realizate, ce facem cu autorizaţiile primite? De aceea, noi, la Spitalul Judeţean, mergem pe clădiri şi pe investiţii şi unde deja avem investiţiile realizate acolo avem şi autorizaţie„, a arătat Borboly Csaba.

Totodată, el şi-a exprimat şi dezamăgirea faţă de posibila „renaţionalizare a spitalelor”, adică trecerea acestora în subordinea Ministerului Sănătăţii, despre care spune că este o decizie foarte proastă.

Dar un lucru m-a dezamăgit, ce am auzit astăzi (duminică-n.r.): că s-ar putea să reînceapă renaţionalizarea spitalelor, care ar fi o soluţie foarte proastă. Noi, când am preluat Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc era în paragină, nu avea conducere, medicii fugeau de aici, pacienţii mergeau peste tot, numai la SJU Miercurea Ciuc să nu trebuiască să fie internaţi şi încetul cu încetul am reuşit să reabilităm şi acum vedem lumina din capătul tunelului. Şi nu susţinem şi am cerut şi colegilor mei din UDMR, să nu susţinem ca spitalele, pentru care am lucrat atât de mult şi am reuşit să facem atât de multe investiţii, să fie luate, şi atunci un birocrat de undeva de la Bucureşti să decidă. Cum să poată să decidă? Deci, şi acum, la investiţiile majore, echipa Consiliului Judeţean ajută, susţine şi realizează atât la achiziţii publice, cât şi la proiecte europene, în privinţa mentenanţei şi în mai multe domenii. Aşadar, eu sper să nu fie luată o decizie în grabă„, a punctat Borboly Csaba. AGERPRES