Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a anunţat continuarea investiţiilor în judeţ, după votarea unei rectificări bugetare în şedinţa ordinară de consiliu şi i-a criticat pe consilierii judeţeni care nu au fost de acord cu aceste modificări.
Borboly a explicat că bugetul judeţului avea un deficit de aproape 20 milioane de lei, provocat, în mare parte, de creşterea preţurilor la lucrările de investiţii, precum şi a lucrărilor adiţionale necesare. De asemenea, Consiliul Judeţean s-a bazat pe sumele din Programul Anghel Saligny, dar abia în luna iunie s-a comunicat că aceşti bani nu vor putea fi accesaţi pentru lucrările care se vor finaliza în acest an sau la începutul anului viitor, motiv pentru care a fost nevoie de regândirea bugetului.
Potrivit sursei citate, s-a lucrat foarte mult pentru modificarea bugetului, fiind reduse sumele alocate altor domenii, cea mai mare tăiere, de aproape 1 milion de Euro, fiind făcută din sumele alocate aparatului propriu al Consiliului Judeţean, unde Borboly a spus că „se va strânge cureaua”. El a subliniat că cel mai important este că vor continua investiţiile şi nicio lucrare nu va fi sistată.
„Continuăm investiţiile şi acesta este cel mai important lucru în privinţa bugetului Consiliului Judeţean Harghita, având în vedere că ne-am bazat foarte mult pe dezvoltare, pe creştere şi un buget care nu are cuantum mare în privinţa investiţiilor eu cred că nu este sustenabil (…) Ca şi procentaj, pot să că spun că 35% din bugetul CJ-ului merge la investiţii (…). Este o sumă foarte mare, aceste investiţii ne vor aduce creştere economică, ne va aduce acel lucru că tineretul va încerca să rămână în mediul rural şi vom da posibilităţi de a veni acasă celor care acum lucrează în străinătate”, a spus Borboly.
Acesta a reiterat că în urma rectificării bugetare vor continua investiţiile şi vor exista sume care se vor aloca lunar, până în noiembrie, Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, „pentru tot ceea ce este foarte necesar”.
El a adăugat că se aşteaptă bani şi de la Guvern, pentru susţinerea sistemului social dar şi pentru investiţiile lansate şi se speră şi aprobarea sumei de 11 milioane de lei dintr-o linie de credit, pentru care se solicită „intervenţia oficialilor UDMR pentru ca investiţiile în derulare să nu fie compromise.”
Întrebat dacă reducerea sumelor alocate funcţionării aparatului propriu al CJ va însemna şi disponibilizări sau tăieri de salarii, Borboly a precizat că nu se va întâmpla acest lucru, ci posturile rămase vacante în urma pensionării sau a plecării unor angajate în concediu de maternitate nu vor mai fi ocupate. AGERPRES