Presedintele CJ Galati s-a intalnit cu reprezentantii regiunii franceze Aquitaine

Pe 3 noiembrie, presedintele Consiliul Judetului Galati, Eugen Chebac, avand alaturi reprezentantii Camerei de Comert si Industrie, Facultatii de Medicina dar si pe cei din domeniul agricol si agroalimentar, a avut o intalnire de lucru cu o delegatie din regiunea franceza Aquitaine, structura teritorial – administrativa, infratita cu Galatiul inca din anul 2000.

Schimbul de experienta dintre cele doua parti se face in baza parteneriatul existent intre Consiliul Judetului Galati si Consiliul Regional Aquitaine, si avand la baza proiectul „Sprijin pentru dezvoltarea sectorului sanatatii si a celui viticol la nivelul judetului Galati”.

La intalnirea de marti partea franceza a trecut in revista buna colaborare avuta cu judetul Galati, in domenii precum sanatatea si viticultura, aratandu-se de asemenea deschisa si la alte parteneriate care includ cooperarea administrativa dar si cea industriala.
Un punct important al discutiilor a avut in prim-plan dezvoltarea, in perioada urmatoare, a unei colaborari fructuoase a Euroregiunii „Dunarea de Jos” cu structuri similare din Franta si in mod special cu Regiunea Aquitaine.

„Colaborarea cu partea franceza este una cu rezultate notabile in domenii precum sanatatea si viticultura iar pe viitor speram sa extindem aceste parteneriate. De asemenea vreau sa subliniez faptul ca am fi foarte interesati de un parteneriat intre Euroregiunea Dunarea de Jos si structuri similare din cadrul Uniunii Europene, pentru a dezvolta proiecte in comun. Insistenta mea pe o colaborare in domeniul fondurilor transfrontaliere este justificata pentru faptul ca avem atat de multe proiecte, dar din pacate sumele alocate de Uniunea Europeana, pe Programul Operational Romania-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013, sunt insuficiente si de aceea insist pentru un parteneriat intre regiuni si euroregiuni de dezvoltare comuna ”, a afirmat Eugen Chebac, presedintele Consiliului Judetului Galati.

La randul lui, Jean-Michel Arrivee, reprezentantul Consiliului Regional Aquitaine a precizat: „Suntem foarte multumiti de colaborarea pe care am avut-o pana in prezent cu partenerii nostri de la nivelul Galatiului si din acest motiv, am venit sa demaram noi parteneriate in domeniul fondurilor europene dar si a unor noi schimburi economice. De asemeneam avem in vedere sa continuam colaborarea in domeniul agricol dar si in plan educational. Vreau sa mentionez ca vom avea o intalnire cu reprezentantii a doua licee din Galati si cu cei de la Liceul Agricol din Tecuci. De la aceasta unitate de invatamant, doi elevi si doi profesori vor pleca, la sfarsirul acestei luni, la un stagiu de pregatire in Franta”.

Trebuie precizat ca, in aceste zile, specialisti din cadrul Consiliului Judetului Galati, de la Oficiul de Consultanta Agricola, precum si reprezentanti ai comunelor, participa la un curs intensiv sustinut de un specialist francez, pe tema fondurilor europene.