Preşedintele CJ Galaţi a semnat contracte de mediu de aproximativ 60 milioane lei

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Galaţi, Costel Fotea, a semnat, pe 18 septembrie, contractele de proiectare şi execuţie a lucrărilor pentru închiderea depozitului neconform de la Rateş şi pentru realizarea staţiilor de transfer şi de compostare a deşeurilor de la Tecuci şi Târgu Bujor, valoarea acestora fiind de aproximativ 60 milioane lei, din fonduri europene.

Proiectul de închidere a depozitului de la Rateş din Tecuci are o valoare de 21.625.777 lei, sumă care include şi partea de elaborare a proiectului tehnic, iar proiectele pentru staţiile de transfer şi de compostare de la Tecuci şi Târgu Bujor au o valoare de 37.485.329 lei.

Cele trei proiecte fac parte din Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor (SMID) din judeţul Galaţi, finanţat prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020, în valoare de 104 milioane euro.

Implementarea celui mai performant sistem de management al deşeurilor din România intră într-o nouă etapă. După începerea lucrărilor la depozitul ecologic de la Valea Mărului, ne pregătim să demarăm noi lucrări – închiderea depozitului neconform de la Rateş şi realizarea a două staţii de transfer, una la Tecuci şi cealaltă la Târgu Bujor, precum şi a unei staţii de compostare la Tecuci. Fosta groapă de gunoi a Tecuciului va fi ecologizată, acoperită şi impermeabilizată. De asemenea, se vor realiza sisteme de colectare a gazului şi levigatului, precum şi sisteme de protecţie şi monitorizare a depozitului. Staţiile de transfer şi de compostare vor fi realizate după cele mai noi norme de mediu şi vor fi dotate cu toate echipamentele necesare, inclusiv containere de mari dimensiuni şi camioane de transport”, a declarat Costel Fotea.

Tot în cadrul SMID, în luna iulie, a fost emis ordinul de începere a lucrărilor la depozitul de deşeuri de la Valea Mărului.

Începe construcţia depozitului de deşeuri şi a staţiei de sortare de la Valea Mărului. Deşeurile menajere şi cele nepericuloase vor fi colectate separat, sortate şi tratate mecano-biologic, astfel că în depozitul de la Valea Mărului va ajunge doar un compost. Odată implementat acest sistem, doar 40% din deşeurile colectate vor ajunge în depozitul de la Valea Mărului. De asemenea, se vor construi o staţie de epurare a apelor uzate menajere, o staţie de osmoză inversă, o staţie de clorinare, un sistem de drenare şi colectare a levigatului şi un sistem de monitorizare a calităţii pânzei freatice. Noul depozit va avea o capacitate de un million de metri cubi şi este proiectat să aibă o durată de viaţa de 30 de ani“, declara în iulie Costel Fotea.

Suprafaţa totală aferentă depozitului pentru întreaga perioadă de funcţionare este de 15 ha, iar termenul de realizare a lucrărilor este de 16 luni. AGERPRES