prioteasa_ion_.jpgPreşedintele Consiliului Judeţean CJ Dolj, Ion Prioteasa, a declarat, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă că prefectul judeţului Dolj, Eugen Georgescu, face
afirmaţii grave la adresa sa şi doreşte să îl provoace atunci când afirmă că preşedintele CJ se află în incompatibilitate.

Prioteasa susţine că hotărârile CJ declarate nelegale de Prefectura Dolj au fost adoptate cu majoritate în plenul Consiliului Judeţean şi, în opinia lui Prioteasa, acestea sunt în concordanţă cu legea.

„Este vorba de un mandat special pe care îl dă CJ în calitate de proprietar al unui bun aşa cum sunt societăţile din subordinea CJ – societatea de Drumuri şi Poduri (SCLDP) şi SC Parc Turism – şi în aceste condiţii, domnia sa (n.red. prefectul Eugen Georgescu) ar vrea un mandat general pe care să îl dăm acestor unităţi, iar cei care ajung acolo să hotărască soarta acestor unităţi, eventual chiar să le vândă. Noi venim în faţa opiniei publice cu un mandat special şi le spunem foarte clar celor care fac parte din AGA acestor societăţi ce anume trebuie să voteze acolo, respectiv în interesul judeţului Dolj şi nu în interesul unor persoane”, a declarat preşedintele CJ.


Acesta a mai spus că prefectul Georgescu îl provoacă pe motiv că i-a tăiat prima de 400 de milioane lei vechi pe care şi-o dăduse ca director la SCLDP şi-l ameninţă pe prefect cu organizarea unui referendum de demitere.

„Dacă domnul Georgescu a dat viză de nelegalitate acelor hotărâri putea să ne informeze, chiar cu celeritate, nu să se ţină şase luni de zile. Să informeze Consiliul Judeţean, iar acesta se va pronunţa. Toţi prefecţii dinaintea domnului Georgescu au dat viză de legalitate pe asemenea hotărâri. Mai mult, domnul prefect, pe vremea când era director al SCLDP, societatea noastră de drumuri, a beneficiat de asemenea hotărâri. La vremea respectivă nu i s-au părut ilegale. Acum le consideră ilegale şi, coincidenţă, tocmai când instanţa s-a pronunţat împotriva domniei sale şi trebuie să restituie prima de 400 de milioane de lei vechi pe care şi-a acordat-o ca director al SCLDP, fără să aibă acordul ordonatorului principal de credite, adică a mea. Domnul prefect să ne lase în pace să ne ocupăm de proiectele noastre europene şi de ceea ce vrem să construim în acest judeţ. Nu plecăm decât când o să otrăvim fântânile şi pârjolim holdele.(…). Nu i-am ascultat nici pe cei care ne sfătuiau să informăm premierul şi Guvernul şi să cerem schimbarea domnului Georgescu, dar putem iniţia şi alte demersuri. Putem chiar să demarăm un referendum popular la nivelul judeţului Dolj prin care să cerem demiterea prefectului”, a declarat Ion Prioteasa.


Prefectul judeţului Dolj, Eugen Georgescu, a declarat, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, că dacă în termen de 15 zile Consiliul Judeţean nu va revoca şapte hotărâri considerate nelegale de către Prefectură, va emite ordin de încetare pe motiv de incompatibilitate a mandatului preşedintelui CJ, Ion Prioteasa. Instituţia Prefectului Judeţului Dolj a constat, în urma verificării legalităţii celor şapte hotărâri adoptate de către CJ Dolj, că CJ a mandatat expres împuterniciţii CJ la mai multe societăţi comerciale din subordinea CJ să adopte în adunările generale anumite măsuri impuse de CJ, fapt ce contravine legii.


”Astfel au fost nesocotite dispoziţiile legii 31/1990 republicată, legea societăţilor comerciale, deoarece CJ le impune reprezentanţilor săi să aleagă cenzori impuşi, să aprobe rapoarte de activitate bilanţuri contabile, alte documente sau să aprobe credite bancare. Prin mandatarea împuterniciţilor săi să aprobe anumite documente, CJ Dolj a nesocotit dispoziţiile Legii 215 care obligă această autoritate administrativă publică locală doar să desemneze prin hotărâre persoanele împuternicite să reprezinte interesele unităţii administrativ-teritoriale şi nu să le impună ceea ce trebuie să facă. Altfel, se consideră că adunarea generală a acţionarilor la diferite societăţi comerciale este CJ şi nu adunarea generală respectivă”, a declarat Eugen Georgescu.


‘Am transmis CJ să îşi revoce aceste hotărâri pentru a respecta legea. Dacă nu se revocă cele şapte hotărâri ilegale vom acţiona în instanţă şi vor fi suspendate de drept. Aceste hotărâri deja au produs efecte financiare şi ne vom judeca pentru a vedea cine are dreptate. Noi ne-am mai judecat cu CJ pe aceeaşi speţă şi am câştigat şi la Tribunalul Dolj, şi la Curtea de Apel Craiova prin hotărâre definitivă şi irevocabilă. Dacă nu le revocă în termen de 15 zile, pentru a înlătura această incompatibilitate, vom aplica prevederile art.91 alineatul 3 şi 4 prin care prefectul emite ordin prin care constată încetarea de drept a mandatului de ales local al celor care se află în incompatibilitate’, a declarat Eugen Georgescu.


Prefectul de Dolj a mai spus că CJ Dolj încalcă de multe ori legea ‘din cauza lipsei de experienţă a celor care sunt acolo şi care pun conducerea CJ în stare de incompatibilitate’. De menţionat că atât Tribunalul Dolj cât şi Curtea de Apel Craiova au dat câştigat de cauză Prefecturii într-o cauză similară cu cele invocate acum de Georgescu instanţa considerând că judeţul Dolj, prin Consiliul Judeţean Dolj, nu poate exercita în plenul său atribuţiile AGA ale societăţilor din subordine. AGERPRES