Preşedintele CJ Dolj solicită ajutor de la Guvern pentru culturile calamitate de secetă

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, solicită intervenţia Guvernului şi a Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru a-i ajuta pe producătorii agricoli din judeţ care se confruntă cu probleme din cauza secetei şi să declare calamitate culturile afectate de lipsa precipitaţiilor.

Prioteasa a mai spus miercuri, într-o conferinţă de presă, că din cauza secetei în Dolj în acest an suprafaţa cultivată cu grâu a fost cu 15% mai mică decât în anii precedenţi, iar în ceea ce priveşte cultura de rapiţă toate cele 7.200 de hectare cultivate au fost calamitate de secetă.

‘Agricultura din judeţul Dolj, în anii cu precipitaţii bune, poate asigura hrana întregii ţări, aşa cum România poate asigura hrana pentru 80 de milioane de locuitori şi nu cum se întâmplă acum când pe tarabele din piaţă vedem numai produse importate. Constatăm că, deşi acest an a fost unul foarte bun din punct de vedere agricol, cifrele, care de cele mai multe ori vorbesc cel mai bine, ne spun că din cauza precipitaţiilor reduse din acest an avem de-a face cu o secetă profundă. Din acest punct de vedere putem vorbi că au fost cultivate suprafeţe de grâu cu 15 la sută mai puţin decât în anii precedenţi, iar la rapiţă doar un sfert din suprafaţa care se cultiva în anii anteriori. Mai mult, toată suprafaţa de rapiţă cultivată, respectiv 7.200 de hectare, este calamitată’, a spus preşedintele CJ Dolj.

Prioteasa a făcut apel către Guvern şi Ministerul Agriculturii cărora le-a cerut ‘să-şi îndrepte ochii către judeţul Dolj, spre această zonă cu agricultură foarte intensă şi să o declare zonă calamitată, în aşa fel încât ţăranii să fie despăgubiţi’.
‘Cred că se poate constitui chiar o comisie care să constate la faţa locului aceste lucruri. Ne aşteptăm la un an cu destul de multe probleme şi cred că este momentul să tragem încă de pe acum un semnal de alarmă’, a mai spus Ion Prioteasa. AGERPRES