Presedintele Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu, a declarat ca va solicita recuzarea procurorilor DNA care se ocupa de dosarul „Pavilionul expozitional” in care este si el anchetat, pentru ca acestia „incalca” prevederile Codului de procedura penala.
„Avocatii mei si ai Consiliului Judetean au verificat si au vazut ca acest dosar nu este pe rolul nici unei instante, nici din Constanta, nici din Romania. Or Codul penal spune ca dosarul trebuie sa se afle pe rolul unei instante pentru a putea fi stramutat, pentru a avea ce stramuta”, a afirmat presedintele CJ, exprimandu-si nemultumirea ca „presa a informat ca DNA solicita Inaltei Curti de Casatie si Justitie stramutarea dosarului de la o instanta la alta”.
Potrivit acestuia, „este vorba de o diversiune a DNA pentru dezinformarea opiniei publice, o continuare a politiei politice facute de Basescu si Morar impotriva lui Constantinescu si a primarului Radu Mazare”.
„Eu nu am fost niciodata audiat in acest dosar. Am purtat tot felul de corespondente, iar, la un moment dat, mi-au zis ca au dispus inceperea urmaririi penale impotriva mea. Culmea este ca dupa aceea am fost informat ca trebuie sa le dau niste documente, contractul cu pavilionul si alte corespondente. Deci intai dispun inceperea urmaririi penale, iar apoi imi cer documentele”, a mentionat Nicusor Constantinescu.
Acesta a mai spus ca, totodata, el a devenit din acuzator, acuzat, dupa ce a facut plangeri penale, in cazul pavilionului expozitional, la DNA, Parchet si la OLAF.
„Nu este posibil ca eu, care am deschis proces firmei constructoare, impreuna cu Ministerul Integrarii, sa fiu considerat responsabil pentru faptele fostului reprezentant al UE, Jonathan Scheele, si ale fostului presedinte al CJ Stelian Dutu, care au vrut sa construiasca un pavilion care sa puna in pericol viata oamenilor”, a afirmat presedintele CJ Constanta.
„Pot proba cu documente tot ceea ce afirm. Am preluat pavilionul expozitional in 2004, cand am fost ales presedinte in primul mandat. Era in stadiu fizic de 20%, desi trebuia sa fie in stadiu fizic de 90%. Inspectoratul pentru disciplina in constructii, prin proces-verbal, a dispus sistarea lucrarilor pentru ca s-au gasit 14 grave neconformitati, respectiv modificarea proiectului de rezistenta a constructiei si modificarea structurii de rezistenta a cupolei, putandu-se ajunge la o situatie catastrofala cand oamenii ar fi intrat in pavilion”, a explicat Constantinescu.
Acesta a spus ca, in urma expertizelor comandate de CJ, a fost confirmat ca, „pentru a diminua costurile si pentru a castiga mai multi bani, firma constructoare impreuna cu Dutu si Scheele au aprobat tacit o alta structura de fundatie”.
„Ca o dovada ca era strans legat de aceste interese, Jonathan Scheele a anuntat rezilierea finantarii pentru pavilionul expozitional, desi principalii vinovati erau el, Dutu si alti functionari”, sustine presedintele CJ.
„Atunci a venit Corpul de Control al premierului, a cercetat si m-a rugat sa iau un credit, ceea ce am si facut, pentru terminarea pavilionului, cu corectiile de rigoare, fara sa pun in pericol sanatatea sau viata cuiva”, a spus Nicusor Constantinescu, precizand ca pavilionul expozitional, construit in Parcul Tabacarie din Constanta, va fi inaugurat la inceputul lunii septembrie.
In anul 2005, fostul reprezentant al Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Jonathan Scheele, a informat, intr-o conferinta de presa organizata la Constanta, ca UE ii cere statului roman returnarea sumei de 1,2 milioane de euro, pentru ca CJ Constanta nu a respectat termenele contractuale de executie privind construirea pavilionului expozitional.