Presedintele Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu, a depus plangere penala la Parchet, pentru abuz in serviciu, impotriva prefectului judetului, Danut Culetu, reclamatii in acest sens fiind inaintate si ministrului administratiei si internelor, Vasile Blaga, precum si premierului Calin Popescu-Tariceanu.
Reprezentantul CJ a declarat ca plangerile respective au fost inaintate dupa ce, luni, prefectul a trimis la CJ notificarea prin care solicita revocarea hotararii 114/2006, privind realegerea presedintelui CJ Constanta, ” tot in aceeasi zi, cea de a 31-a de la intrarea in vigoare a hotararii respective, si la aceeasi ora, fiind inregistrata si adresa prefectului prin care Consiliului Judetean i s-a adus la cunostinta ca s-a inregistrat la Tribunalul Constanta, sectia contencios administrativ, actiunea in anulare a hotararii de realegere a presedintelui CJ”.
„Precizez si voi demonstra ca actiunea lui Danut Culetu este cel mai mare abuz pe care l-a facut un prefect in functie in Romania, dupa 1990”, a mai spus Nicusor Constantinescu, subliniind ca atacul prefectului in instanta nu are nici o baza legala. „Articolul 11 din OG 35/2002, modificata si aprobata prin legea 673/2002 privind aprobarea regulamentului cadru de organizare si functionare a consiliilor locale, invocat de prefect ca fiind incalcat, nu se aplica in mod direct consiliilor judetene, in cazul CJ Constanta el nefiind stipulat in regulamentul de organizare si functionare a CJ”, a precizat Constantinescu.
Potrivit acestuia, „un alt abuz al prefectului il constituie faptul ca acesta nu a notificat hotararea CJ cu 10 zile inainte de atacarea in contencios administrativ, astfel incat Consiliul Judetean sa poata modifica hotararea considerata ilegala”. Nicusor Constantinescu a afirmat ca este in continuare presedinte al CJ, pana in momentul in care va primi de la Tribunal comunicarea ca hotararea de realegere a sa in functie a fost atacata de prefect si ca este suspendat, activand din acel moment doar in calitate de consilier judetean.
Acesta a afirmat ca daca va exista un jurist sau alta persoana competenta care sa-i demonstreze ca a fost incalcata legea prin realegerea sa in fruntea CJ Constanta, atunci isi va prezenta demisia, in mod public, si nu va mai candida la nici o functie din administratia locala sau centrala.
Pe de alta parte, prefectul judetului Constanta, Danut Culetu, a declarat ca demersul sau este absolut legal. „Mai mult decat atat, ne-am consultat cu foarte multe persoane si autoritati in domeniu si am cumpanit foarte mult pana la luarea deciziei respective. Votul pentru alegerea presedintelui CJ nu a fost secret, iar Nicusor Constantinescu nu trebuie sa emita judecati inainte ca instanta sa se pronunte. Conform legislatiei in vigoare si prerogativelor pe care le am, imi asum raspunderea pentru actele pe care le fac”, a spus el.
Pe data de 25 aprilie 2006, Nicusor Constantinescu (PSD) a fost reales presedinte al CJ Constanta, in conditiile in care consiliul era format din 20 de consilieri PSD, 3 PRM si 14 consilieri ai Aliantei D.A. Sedinta de reconstituire a CJ a avut loc dupa ce, pe 3 aprilie 2006, Curtea de Apel Iasi a emis hotararea definitiva si irevocabila potrivit careia sedinta de constituire a Consiliului Judetean Constanta din iunie 2004 a fost in afara legii. Magistratii s-au pronuntat la mai bine de un an dupa ce un grup de consilieri judeteni ai Aliantei D.A. a actionat in instanta modul in care fusese constiuit CJ.