Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie l-au trimis in judecata pe presedintele Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Daniel Constantinescu, sub acuzatia de abuz in serviciu contra intereselor publice in forma continuata.

Din rechizitoriul intocmit de procurorii DNA rezulta ca, in perioada mai-iulie 2008, Nicusor Daniel Constantinescu, in calitate de presedinte al Consiliului Judetean Constanta si ordonator principal de credite, nu si-a indeplinit indatoririle si insarcinarile in exercitiul functiei, cu stiinta, in mod deliberat si cu rea-credinta, prin refuzul constant de a executa obligatiile de plata ce rezultau din Memorandumul de finantare nerambursabila (semnat intre Guvernul Romaniei si Comisia Europeana), aplicat prin Contractul de Implementare a Masurii ISPA „Reabilitarea retelei de canalizare si a facilitatilor de epurare a apelor uzate in Constanta” si prin Contractul de executie a lucrarilor referitoare la investitia „Conducte de descarcare in mare pentru Statiile de epurare Constanta Nord si Eforie Sud”.

DNA arata, intr-un comunicat transmis presei, ca, in baza documentelor mentionate, Consiliul Judetean Constanta era obligat sa cofinanteze in proportie de 21% investitia, in calitate de beneficiar local al acesteia. Directia Nationala Anticoruptie mai sustine ca refuzul de a executa obligatiile de plata mentionate a avut drept consecinta producerea unui prejudiciu in paguba SC RAJA SA Constanta, cu afectarea bunului mers al investitiei ce se realiza prin Masura ISPA.

Ca urmare a neplatii lucrarilor efectuate de constructorul angajat in realizarea investitiei, lucrarile au fost temporar suspendate, constructorul solicitand penalitati si alte cheltuieli rezultate din pricina intarzierilor. Potrivit DNA, valoarea totala a acestor penalitati si cheltuieli suplimentare este de 1.006.658,97 de euro, reprezentand prejudiciu in dauna RAJA Constanta. Dosarul a fost trimis la Judecatoria Constanta, Regia Autonoma Judeteana de Apa (RAJA) Constanta constituindu-se parte civila.

Presedintele Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu, a declarat ca se afla in fata unui nou abuz al procurorilor. ”Probabil este un nou abuz al procurorilor DNA. Eu nu am dat nicio declaratie in acest dosar. Despre conductele de descarcare in mare eu l-am reclamat inainte pe fostul presedinte al Consiliului Judetean, care a subevaluat lucrarile facute cu fonduri europene. Trebuie sa vad despre ce este vorba si o sa ma pronunt. Dar nu este normal sa fiu trimis in judecata fara sa dau vreo declaratie. Am avocati, este al nu stiu catelea dosar penal pe care mi-l face DNA, politic. Am sa-mi apar in continuare drepturile. Eu cred in continuare ca actul de justitie trebuie sa fie egal pentru toti cetatenii Romaniei. Toti cetatenii trebuie sa aiba aceleasi drepturi, sa aiba avocati, sa fie informati despre acuzatiile care li se aduc. Procurorii sa faca cercetare si in interesul celor pe care ii cerceteaza, asa cum spune Codul de procedura penala, si nu doar impotriva cetatenilor, cum fac ei acum. Cand vom echilibra acest act de justitie, care este unul dintre obiectivele Programului de guvernare al noului Cabinet, atunci cred ca justitia va fi cu adevarat eliberata de presiunea politica”, a precizat presedintele Consiliului Judetean Constanta.