Preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Sorin Frunzăverde, şi-a arătat joi, într-o conferinţă de presă susţinută la Reşita, nemulţumirea faţă de faptul că unele lucrări în cadrul proiectului „Sistem Integrat de Management al Deşeurilor în judeţul Caraş-Severin” şi al celui de modernizare a infrastructurii de apă şi apă uzată din Caraş-Severin, sunt în întârziere, exclusiv din vina constructorilor.

„Unele din lucrări se află, din nefericire, într-un stadiu mult întârziat. Am discutat în aceste zile cu reprezentanţii firmelor respective şi am solicitat urgentarea lucrărilor şi respectarea standardelor calitative, conform caietului de sarcini, conform proiectului pe baza căruia au câştigat licitaţiile. Există asigurări din partea lor că vor termina la timp aceste lucrări, adică pe parcursul anului 2015, an pentru care a fost extinsă finanţarea din Programul Operaţional Sectorial de Mediu. Vorbim doar de fonduri europene. Le-am spus să nu se amăgească cu gândul că, la nivelul Comisiei Europene, se va lua hotărârea ca finanţarea prin acest program să fie extinsă şi pe parcursul anului 2016. Ea a fost deja extinsă un an de zile, anul 2015. Acesta este motivul pentru care lucrările trebuie încheiate în anul în curs”, a afirmat Sorin Frunzăverde.

Acesta a precizat că, din punctul de vedere al beneficiarului, care este Consiliul Judeţean Caraş-Severin, pentru proiectul „Sistem Integrat de Management al Deşeurilor în judeţul Caraş-Severin”, dar şi pentru proiectul de infrastructură de apă şi apă uzată, unde Consiliul judeţean este beneficiar, prin SC Aquacaraş SA, la care e acţionar majoritar, nu a existat niciun fel de impediment, colaborarea firmelor cu administraţia judeţeană fiind una bună, astfel încât, nu îi poate fi adus niciun reproş. Dimpotrivă, spune Sorin Frunzăverde, administraţia s-a achitat de sarcinile avute, dar probleme au fost în administrarea interioară a firmelor. În ceea ce priveşte întârzierea lucrărilor, Consiliul Judeţean îşi rezervă dreptul de a aplica legea şi, prin urmare, să aplice penalităţi firmelor în cauză, dar nu acesta este scopul, ci finalizarea respectivelor lucrări, spune Frunzăverde.

Întârzieri se înregistrează la construcţia şi reabilitarea staţiilor de epurare din Reşiţa, Bocşa, Anina şi Oraviţa, unde lucrează o firmă spaniolă, Espina Obras Hidraulicas, pe proiectul Modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Caraş-Severin. Se constată întârzieri la reabilitarea şi extinderea conductelor de transmisie la reţeaua de distribuţie şi canalizare din Reşiţa, din Caransebeş, Băile Herculane şi Moldova Nouă, executant fiind Hidroconstrucţia. În proiectul Sistem Integrat de Management al Deşeurilor e vorba de staţiile de transfer Bozovici, Pojejena şi Oţelu Roşu. Şi aici lucrează Hidroconstrucţia.

„Acestea sunt, practic, cele opt lucrări unde am considerat că trebuie să atenţionăm constructorul în legătură cu progresul necorespunzător pe care l-au realizat în execuţia lucrărilor finanţate european, din cele două programe, ambele fiind pe programul Operaţional Sectorial I de Mediu, cu atât mai mult cu cât am câştigat o finanţare pe POS II de Mediu, care începe în 2016, tot pentru reabilitare reţele apă şi canalizare, staţii de epurare şi uzine de apă, în mediul urban, dar şi în nouă localităţi din mediul rural. Aşa cum am spus atunci când am aprobat bugetul, în Caraş-Severin, derulăm pe programe europene, doar în acest an, proiecte în valoare de circa 160 milioane euro, iar volumul total al proiectelor implementate, în implementare sau câştigate în aceşti ani se ridică la peste 730 milioane euro”, a subliniat Sorin Frunzăverde. AGERPRES