Preşedintele Consiliului Judeţean Brăila, Francisk Chiriac, a declarat că staţiunea Lacu Sărat, aflată în stare de degradare, are nevoie de investiţii susţinute pe o perioadă de 3-4 ani, pentru a avea o „faţă” nouă.

În februarie 2021, Consiliul Judeţean Brăila, Consiliul Local Municipal Brăila şi Consiliul Local Chiscani şi-au desemnat reprezentanţii în Consiliului Director al Asociaţiei de Cooperare şi Parteneriat Local pentru Dezvoltarea Staţiunii „Lacul Sărat”, organism înfiinţat la sfârşitul anului trecut cu scopul de a dezvolta staţiunea, recunoscută în ţară şi peste hotare pentru proprietăţile curative ale nămolului de aici.

Consiliul Judeţean Brăila şi primăriile municipiului Brăila şi a comunei Chiscani s-au asociat în vederea dezvoltării staţiunii Lacul Sărat, care s-a aflat în paragină timp de peste 20 de ani, din cauza disputei dintre cele două primării pentru dreptul de administrare a staţiunii.

Potrivit preşedintelui CJ Brăila, în prezent Asociaţia de Cooperare şi Parteneriat Local pentru Dezvoltarea Staţiunii „Lacul Sărat” a trecut de etapa procedurilor birocratice prevăzute de lege după înfiinţare, urmând ca investiţiile propriu-zise în staţiune să înceapă în primăvara lui 2022.

„În prezent suntem în faza de organizare, fiecare entitate care face parte din ADI Lacul Sărat a contribuit cu câte o sumă în bugetul pentru dezvoltare a staţiunii. Vom da drumul la achiziţii din iarna aceasta, pentru ca din primăvară să venim cu primele proiecte. Cred că este nevoie de 3-4 ani de investiţii în staţiunea Lacu Sărat, pentru a-i schimba faţa”, a declarat Chiriac.

Staţiunea Lacul Sărat din Brăila are, din vara aceasta, pentru prima oară în cei 150 de ani de existenţă, duşuri cu apă caldă pentru turiştii care vin să se bucure de beneficiile nămolului sapropelic existent aici.

Potrivit informaţiilor furnizate de Sorin Boşneag, directorul Unita Turism Brăila, societate care administrează Lacul Sărat, pentru producerea apei calde s-a făcut o investiţie de peste 60.000 lei, bani cu care au fost achiziţionate 12 panouri solare.

Staţiunea Lacul Sărat este situată în zona de câmpie din nord-estul Bărăganului, pe raza comunei Chiscani, la 5 kilometri distanţă de municipiul Brăila, şi cuprinde o bază de tratament proprie, dotată cu bazin pentru hidro-kinetoterapie, saună şi sală de gimnastică şi oferă, suplimentar, facilităţi de balneaţie liberă, cu băi de soare şi nămol.

Lacul are o suprafaţă de 1,72 kilometri pătraţi şi o adâncime de 1,5 metri, iar datorită conţinutului ridicat de iod, rezultat în urma descompunerii anaerobe a unei specii de nevertebrate, artemia salinas, nămolul rezultat ameliorează zeci de afecţiuni, motiv pentru care suferinzi din toată lumea vin, de ani de zile, la tratament.

De asemenea, lacul conţine importante rezerve de nămol sapropelic şi de apă minerală hipertonică, cu compuşi ai sulfului, clorului, magneziului şi bromului, cu mineralizare de 70-84 grame la litru. Aici pot fi tratate bolile reumatismale degenerative, inflamatorii, bolile ginecologice, dermatologice, endocrine, afecţiuni ale sistemului nervos periferic, stări post-traumatice, afecţiuni respiratorii. AGERPRES