Preşedintele Consiliului Judeţean Brăila, Francisk Chiriac, s-a declarat mulţumit de faptul că, în sfârşit, primăriile Brăila şi Chiscani s-au asociat cu CJ, în vederea dezvoltării staţiunii Lacul Sărat, recunoscută în ţară şi peste hotare pentru proprietăţile curative ale nămolului de aici, dar care se află în paragină de peste 20 de ani.

„Este o dorinţă mai veche de-a noastră, iar faptul că, acum, PSD are majoritatea atât în CLM şi CJ Brăila, cât şi în Consiliul Local Chiscani a făcut posibil să aprobăm ceea ce ne-am propus încă din mandatul trecut. Săptămâna viitoare voi merge în staţiune împreună cu primarul Brăilei şi cu primarul comunei Chiscani şi vom vedea ce este de făcut mai întâi. După ce vom aproba bugetele la nivel local, vom vedea ce fonduri putem aloca acestei asociaţii, ca să se poată lucra efectiv. La început, vom investi bani din bugetele proprii, iar mai apoi ne dorim să accesăm finanţări europene”, a precizat Chiriac.

Municipiul Brăila şi comuna Chiscani şi-au revendicat în instanţă dreptul de administrare a staţiunii, proces care a durat 10 ani, instanţa pronunţându-se, în urmă cu patru ani, în favoarea comunei Chiscani.

Primăria Brăila şi Consiliul Judeţean au propus, în 2016, înfiinţarea unei asociaţii pentru administrarea mai eficientă a staţiunii, însă Consiliul Local Chiscani a refuzat să voteze pentru o astfel de asociere.

Noii consilieri locali din Chiscani, care şi-au preluat mandatul după alegerile din 27 septembrie, au considerat că această asociere este necesară pentru dezvoltarea staţiunii şi au votat pentru înfiinţarea ei.

Staţiunea Lacul Sărat este situată în zona de câmpie din nord-estul Bărăganului, pe raza comunei Chiscani, la 5 kilometri distanţă de municipiul Brăila şi cuprinde o bază de tratament proprie, dotată cu bazin pentru hidro-kinetoterapie, saună şi sală de gimnastică şi oferă, suplimentar, facilităţi de balneaţie liberă, cu băi de soare şi nămol.

Lacul conţine importante rezerve de nămol sapropelic şi de apă minerală hipertonică, cu compuşi ai sulfului, clorului, magneziului şi bromului, cu mineralizare de 70-84 grame la litru. Aici pot fi tratate bolile reumatismale degenerative, inflamatorii, bolile ginecologice, dermatologice, endocrine, afecţiuni ale sistemului nervos periferic, stări post-traumatice, afecţiuni respiratorii. AGERPRES