tabuleac_mihai_.jpgPreşedintele Consiliului Judeţean Botoşani, Mihai Ţâbuleac, critică intenţia Ministerului Sănătăţii de a desfiinţa Spitalul de Obstretică şi Ginecologie şi Spitalul de Copii şi a le transfera în subordinea Spitalului Judeţean Mavromati.

Posibilitatea desfiinţării celor două spitale a fost enunţată, în urmă cu o săptămână, în cadrul unei vizite făcute la Botoşani de secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Cristian Irimie. Preşedintele CJ atrage atenţia asupra faptului că desfiinţarea Maternităţii şi a Spitalului de Pediatrie reprezintă o mare eroare, măsura urmând să aducă mari prejudicii botoşănenilor.

“Anunţata transformare a celor două unităţi spitaliceşti în secţii ale Spitalul Judeţean pune în pericol atât serviciile medicale oferite celor două categorii de pacienţi, cât şi mult aşteptata modernizare a imobilului în care funcţionează Maternitatea”, a afirmat Ţâbuleac. Şeful CJ consideră că situaţia financiară a Spitalului Judeţean este extrem de proastă, iar preluarea celorlalte două spitale ar determina apariţia greutăţilor financiare şi la Maternitate şi Spitalul de Copii.

“Situaţia de faţă arată că Spitalul Judeţean Mavromati se confruntă cu serioase probleme financiare, având datorii enorme către furnizorii de materiale, dar şi către Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate. Colapsul financiar va afecta, cu siguranţă, viitoarele secţii, de maternitate şi pediatrie, cu toate că unităţile sunt acum departe de dezastrul financiar în care se zbate Spitalul Judeţean”, a afirmat Ţâbuleac.

Preşedintele CJ avertizează că, în acelaşi timp, Spitalul de Obstretică şi Ginecologie are în derulare în plus proiectul de modernizare în valoare de peste trei milioane de euro cu bani de la Banca Mondială, iar pierderea personalităţii juridice ar putea determina încetarea proiectului.

El arată că argumentul potrivit căruia se doreşte oferirea unor servicii complexe, în cadrul aceluiaşi spital, nu rezistă. Maternitatea îşi va desfăşura activitatea în aceeaşi clădire în care funcţionează şi în prezent, iar pentru tratarea unor urgenţe obstetrice sau ginecologice se va impune, ca şi acum, transportul pacientelor de la un spital la celălalt. Preşedintele CJ subliniază faptul că măsura de desfiinţare a celor două mari unităţi este ilegală. Potrivit legii 95/2006, privind reforma în domeniul sănătăţii, spitalele se desfiinţează prin hotărâre a Guvernului, la iniţiativa ministrului Sănătăţii, cu avizul consiliilor locale sau judeţene. Însă Consiliului Judeţean Botoşani nu i s-a solicitat un asemenea aviz. Aceeaşi lege arată că reorganizarea unui spital se face la iniţiativa managerului respectivei unităţi, însă niciunul dintre cei doi directori nu a iniţiat vreun astfel de demers.

“Măsura, care sfidează logica şi eficienţa, deschide posibilitatea unor interese care nu au nimic în comun cu domeniul ocrotirii sănătăţii. Dacă de 50 de ani statul nu a reuşit să aşeze sistemul de sănătate pe propriul făgaş, este inexplicabilă această preocupare subită de a desfiinţa două spitale cu puţin timp înainte de descentralizarea care urmează a se realiza în domeniul sanitar”, a mai afirmat Ţâbuleac. AGERPRES