Preşedintele Consiliului Judeţean Arad, Iustin Cionca, consideră că responsabilitatea pentru situaţia de criză generată de colectarea deficitară a deşeurilor aparţine în principal firmei RETIM Ecologic Service SA şi în mai mică măsură conducerii executive a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară SIGD Arad.

„CJ Arad şi primăriile localităţilor din zona 1 de colectare a deşeurilor, zonă care include şi municipiul Arad, au asigurat toate condiţiile pentru derularea cu succes a proiectului european în valoare de aproximativ 30 de milioane de euro pentru colectarea selectivă a deşeurilor. Situaţia de criză care a fost resimţită în municipiul Arad şi alte localităţi din această zonă este pe cale de a fi rezolvată, prin intervenţia autorităţilor locale care reprezintă interesele cetăţenilor, astfel că în ultimele zile s-a înregistrat o îmbunătăţire semnificativă a colectării gunoaielor şi am putut constata că ne apropiem de o situaţie de normalitate”, a declarat Iustin Cionca.

În continuare, preşedintele CJ Arad a afirmat că, pentru recâştigarea încrederii cetăţenilor într-un proiect atât de important pentru Arad, este nevoie de câteva măsuri.

„În cursul zilei de luni a avut loc Adunarea Generală a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară – Sistem Integrat de Gestionare a Deşeurilor (ADI SIGD) Arad, zona 1, convocată de preşedintele ADI SGD Arad, Sergiu Bîlcea, în acelaşi timp vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Arad, pentru a lua în discuţie rezilierea contractului cu firma RETIM Eco Service SA, întrucât exista şi există încă o nemulţumire justificată a cetăţenilor şi a administraţiilor locale faţă de modul în care acţionează RETIM Eco Service SA. În urma discuţiilor însă, primarii au decis, cu o singură abţinere, continuarea contractului. În urma discuţiilor a rezultat că mai sunt încă probleme de rezolvat de către RETIM, autorităţile locale făcând presiuni pentru continuarea îmbunătăţirii serviciilor operatorului, fiind deschise să sprijine activitatea acestuia. Consider că decizia reprezentanţilor primăriilor a fost una responsabilă şi echilibrată, deoarece rezilierea contractului putea conduce la pierderea celor aproximativ 30 de milioane de euro”, a arătat Iustin Cionca.

Pe de altă parte, acesta a arătat că a luat act de pasul în spate al directorului ADI SIGD, Adrian Ţolea, care a anunţat luni că se pune la dispoziţia Consiliului Director şi îşi depune mandatul. „În cursul zilei de marţi am participat la două şedinţe având ca temă colectarea deşeurilor, una la Prefectură, iar cealaltă la Consiliul Judeţean, în urma cărora am decis să acceptăm solicitarea lui Ţolea şi să numim ca director interimar, până la organizarea unui concurs pentru ocuparea acestei funcţii, pe actualul director adjunct, Cosmin Pereteatcu. Totodată, solicităm conducerii firmei RETIM Ecologic Service SA să demită conducerea punctului de lucru Arad care, în opinia noastră, este principalul responsabil pentru criza gunoaielor. Trebuie să punem punct acestei crize şi să repornim cu încredere şi eficienţă proiectul de colectare selectivă a deşeurilor în întreg judeţul”, a mai adăugat Iustin Cionca, preşedintele CJ Arad. AGERPRES