Preşedintele CJ anunţă că proiectul centurii uşoare de ocolire a municipiului Iaşi a fost admis în etapa a doua de selecţie

Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Maricel Popa, a anunţat, în cadrul unei conferinţe de presă, că proiectul privind “Înfiinţarea centurii uşoare de ocolire a Municipiului Iaşi”, care a fost depus la Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Est (ADRNE), a fost admis în etapa a doua de selecţie, cea de prioritizare a fişelor de proiect.

Potrivit sursei citate, pentru proiectul centurii uşoare de ocolire a Iaşiului este estimată o investiţie de 45 de milioane de euro, care ar urma să se facă din bani europeni.

Proiectul vizează modernizarea a peste 73 de kilometri de drum de pe teritoriile a opt comune din jurul municipiului reşedinţă de judeţ, centura uşoară urmând a avea o bandă şi jumătate pe sens.

Va fi prima centură uşoară care are deja bani în buget, bani europeni. Las un proiect la cheie. Nu o schiţă, nu un proiect. Sunt trei proiecte pentru care am lucrat la Consiliul Judeţean: Drumul Mănăstirilor, Drumul Vinului şi centura uşoară a municipiului Iaşi. Centura uşoară e cel mai fezabil proiect. Va fi un drum rapid, de peste 73 de kilometri, în unele zone va avea 9 metri lăţime, deoarece trece şi prin sate. Acolo unde nu se poate, va fi mai îngust. Drumul va avea o bandă şi jumătate pe sens, peste 200 de podeţe. Va fi un drum rapid. Sper ca următorul preşedinte de Consiliu Judeţean să facă demersurile necesare pentru cumpărarea proprietăţilor de la marginea drumului, astfel încât să facă un drum cu două benzi astfel încât să devină un drum expres. Sunt posibilităţi, se poate face“, a declarat Maricel Popa.

Tronsoanele de drum propuse pentru modernizare asigură conectivitatea la reţeaua TEN-T prin accesul direct pe care DJ 248 B îl are la E58 (DN28), parte din coridorul Pan European 5, şi accesul direct pe care DJ 248 D îl are la E581(DN24), parte din coridorul Pan European 9.

Proiectul este parte a Strategiei de Dezvoltare Economică şi Socială a Judeţului Iaşi 2014 – 2020 actualizată şi Masterplanul de Drumuri Judeţene şi Comunale 2014-2020 şi va contribui la atingerea valorilor ţintă stabilite în cadrul Programului Operaţional Regional Nord Est. AGERPRES