Preşedintele Bundesratului, Bodo Ramelow, a avut o întâlnire cu primarul Dominic Fritz, la Primăria Municipiului Timişoara, în cadrul căreia au abordat mai multe teme, între care şi cea a capitalei culturale europene, dar şi probleme care afectează întreg spaţiul european, războiul din Ucraina, migraţia, probleme energetice.
Edilul a vorbit despre înfrăţirea Timişoarei cu oraşul Gera, care se află în landul Turingia, subliniind că în oraşul multicultural bănăţean sunt respectate drepturile locuitorilor, ale comunităţii germane, existând posibilitatea studierii în limba germană, la toate nivelurile educaţionale, arată un comunicat al Biroului de presă al Primăriei Municipiului Timişoara.
Dominic Fritz a explicat că 2023 nu ar vrea să fie doar un an cu spectacole, ci ar dori ca titlul de Capitală Europeană a Culturii să lase în urmă ceva durabil, o influenţă pozitivă pe termen lung.
„I-am spus domnului Ramelow că Timişoara a fost mereu un oral de avangardă, o mică Europă, prin prisma multiculturalităţii, a dezvoltării şi a relaţiilor pe care le-a construit în timp. Dacă în urmă cu 20 de ani, aici veneau investitori mai mici, acum oraşul găzduieşte firme germane puternice, care activează în domeniul auto, al e-mobilităţii, care angajează mii de ingineri. De asemenea, dorim să folosim titlul de Capitală Europeană a Culturii nu doar ca un joc de artificii, care se stinge rapid şi nu lasă nimic în urmă, ci pentru a construi relaţii durabile cu alte oraşe europene.
Sunt convins că astfel de întâlniri deschid Timişoara spre Europa, spre ceea ce dorim să fim mulţi ani de acum înainte”, arată primarul Dominic Fritz.
Preşedintele Bundesrat a relatat că oraşul Weimar din landul Turingia a fost Capitală Europeană a Culturii, au avut 1,5 milioane de vizitatori şi a produs un larg ecou. Cât priveşte valorile, dar şi provocările comune, Bodo Ramelow a spus că regăsim acum aceleaşi probleme care afectează întreg spaţiul european – război, migraţie, probleme energetice.
În cadrul întrevederii au fost abordate şi subiecte care reprezintă provocări actuale în spaţiul european, cum ar fi independenţa energetică şi trecerea la surse regenerabile, războiul din Ucraina, refugiaţii, problemele economice.
În Timişoara, capitalul german este foarte bine reprezentat, există investiţii majore ale unor firme de renume, în cadrul cărora lucrează zeci de mii de timişoreni şi există susţinere municipală pentru dezvoltarea investiţiilor şi crearea de noi locuri de muncă. AGERPRES