banciu_dumitru.jpgPreşedintele Asociaţiei Oraşelor din România (AOR), primarul oraşului Sălişte, Dumitru Teodor Banciu, a declarat că joi seară ore s-a semnat o minută între secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Cristian Irimie şi reprezentanţi ai AOR, care prevede că spitalele din România nu vor mai fi desfiinţate de Ministerul Sănătăţii.
„Ne bucurăm că eforturile AOR au fost înţelese de Ministerul Sănătăţii. Cel mai mare câştig este pentru cetăţeni. Doresc să remarc faptul că prin încheierea acestei minute între AOR şi minister, practic s-a ajuns la un consens în interesul comunităţilor”, a precizat preşedintele AOR.

Unul dintre semnatarii minutei, Johann Krech, primarul oraşului sibian Cisnădie, unde au avut loc proteste faţă de intenţia Ministerului Sănătăţii de a desfiinţa spitalul, a confirmat că nici spitalul din Cisnădie şi nici celelalte nu vor mai fi desfiinţate. „Spitalele nu vor fi desfiinţate de Ministerul Sănătăţii şi nici printr-o altă măsură luată de instituţiile din sistemul de sănătate”, se arată la primul punct al minutei încheiate, joi, între AOR şi MS. În acelaşi document, se stipulează că „Ministerul Sănătăţii va propune un set de indicatori pentru eficientizarea spitalelor din reţeaua autorităţilor locale, pe care acestea se angajează să îi respecte, în baza unui plan de măsuri convenit de ambele părţi”.


„Ministerul trebuie să facă publică strategia sa privind sistemul de sănătate pentru cel puţin 4 ani şi să o adopte în urma dezbaterilor cu toţi cei implicaţi”, se mai arată în textul minutei. De asemenea, potrivit documentului, MS trebuie să clarifice care sunt motivele şi avantajele desfiinţării spitalelor şi să le facă publice şi, totodată, să-şi precizeze oficial poziţia pe care o va adopta în cazul spitalelor pentru care consiliile locale nu vor adopta hotărâri de transformare în cămine de bătrâni sau de comasare.


„Aşteptăm un răspuns scris pentru toate solicitările de mai sus, răspuns care să fie postat şi pe site-ul Ministerului. În caz contrar, autorităţile locale îşi rezervă dreptul de a protesta alături de sindicate şi de a acţiona în instanţă orice măsură ilegală”, se afirmă în încheierea minutei, semnată de secretarul de stat Cristian Irimie şi de primarii mai multor localităţi, membri AOR.


Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Cristian Irimie, a declarat că în cursul zilei de joi, conducerea Ministerului Sănătăţii s-a întâlnit cu Asociaţia Oraşelor din România (AOR) şi în urma acestei întâlniri Ministerul Sănătăţii va reanaliza situaţia spitalelor. Secretarul de stat a precizat că în niciun caz Ministerul Sănătăţii nu va trece peste hotărârile consiliilor locale şi va respecta OUG 48/2010 pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul sănătăţii în vederea descentralizării.

Poziţia Consiliului Judeţean Argeş în legătură cu restructurarea spitalelor

Consiliul Judeţean Argeş nu este de acord cu propunerile Ministerului Sănătăţii privind reforma din sistemul spitalicesc şi nu susţine restructurarea spitalelor pe care le-a preluat în administrare în momentul descentralizării. Oficialii Consiliului Judeţean Argeş şi-au exprimat în mod oficial opoziţia şi au transmis Ministerului Sănătăţii două memorii explicative, în care propuneau transformarea în unitate medico-socială doar pentru spitalul din Mozăceni, celelalte urmând să-şi păstreze statutul de spital.

De asemenea, Consiliul Judeţean Argeş a iniţiat demersurile pentru elaborarea
„Strategiei sistemului de sănătate şi servicii medico-sociale în judeţul Argeş”, în
acest sens fiind adoptată Hotărârea C.J. nr 18/27.01.2011. În baza concluziilor acestui
document programatic, elaborat de specialişti în domeniu, vor fi luate măsurile necesare pentru fiecare unitate spitalicească în parte: comasare, reprofilare în unitate medico-sanitară, cămin de bătrâni sau centru de permanenţă, înfiinţare de noi centre de permanenţă pentru asigurarea asistenţei medicale în zonele îndepărtate ale judeţului etc. Termenul de finalizare al strategiei este luna mai a anului 2011.

„În ceea ce priveşte soluţiile propuse de către Consiliul Judeţean Argeş, considerăm că Ministerul Sănătăţii nu ar trebui să mai întreprindă niciun demers legat de
restructurarea spitalelor aflate în reţeaua consiliilor locale şi judeţene fără consultarea şi acordul autorităţilor administraţiei publice locale, aşa cum stabileşte şi legislaţia în
vigoare”, a declarat vicepreşedintele CJ Argeş, Florin Tecău (foto).

Reprezentanţii Consiliul Judeţean Argeş susţin ca alături de descentralizarea administrativă este necesară şi descentralizarea financiară, astfel încât Consiliul Judeţean să dispună de sumele necesare pentru asigurarea cu aparatură medical performantă a spitalelor, respectiv reabilitarea şi modernizarea acestora precum şi asigurarea unui act medical de calitate, fără discriminare, pentru toţi locuitorii judeţului. În plus, Ministerul Sănătăţii trebuie să respecte prevederile legale în vigoare, respectiv art. 1905 din OUG nr. 48/2010 şi să acorde sprijin financiar tuturor spitalelor al căror management a fost preluat de Consiliile Judeţene.