Preşedinte CJ Dâmboviţa anunță că unele primării din judeţ nu mai au bani pentru cheltuielile curente

tutuianu_adrian1.jpgUnele primării din Dâmboviţa nu mai au bani pentru cheltuieli curente, legate de asistenţa socială, pentru derularea investiţiilor sau chiar de salarii, iar dacă nu primesc bani la rectificarea bugetară, nu au alte soluţii de finanţare, a declarat preşedintele CJ Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu.

”O problemă deosebită este faptul că Guvernul Cioloş a avut o primă rectificare cu zero bani pentru consiliile locale, consiliul judeţean. Urmează mâine (miercuri, n.r.) o rectificare, vă precizez că nu ştiu ce anume se va rectifica şi ce bani se vor da, este prima dată când Guvernul nu a cerut niciun fel de date Consiliului Judeţean legat de nevoile pe care le au comunităţile locale şi suntem într-o situaţie disperată în anumite localităţi”, a spus Ţuţuianu.

Acesta a precizat care sunt cheltuielile curente pentru care unele primării din judeţ nu mai au fonduri. ”Unii nu au bani pentru salarii, o lună, două, trei sau chiar patru luni, alţii nu au bani pentru plata ajutoarelor sociale, trei, patru luni de zile, 90% din ajutoarele sociale sunt plătite de bugetul statului, iar 10% de bugetul local. Sunt majoritatea primăriilor fără resurse pentru plata persoanelor cu handicap, sunt primării care nu au posibilitatea să îşi finanţeze proiectele cu bani europeni, în special prin AFIR, şi dau exemple aici Malu cu Flori, Pietrari şi Cornăţelu. Sunt primării care au diverse cheltuieli de capital de făcut sau făcute şi care nu au niciun fel de soluţii pentru rezolvarea acestei probleme”, a afirmat preşedintele CJ Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu.

Primăriile au făcut adrese către Consiliul Judeţean, în care au precizat sumele de care au nevoie. ”Câteva exemple: Primăria Fieni 201.000 lei pentru plata asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap; Crânguri 123.000 lei pentru plata asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap şi ne mai cer 593.000 de lei cheltuieli de capital; Bilciureşti 55.000 de lei pentru plata drepturilor asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap şi 50.000 de lei pentru cheltuieli de capital; localităţi precum Malu cu Flori au nevoie de peste 700.000 de lei pentru închiderea proiectului pe măsurile 322 şi 125, ambele proiecte cu bani europeni; Bărbuleţu are nevoie peste 1 milion de lei pentru închiderea aceloraşi proiecte, Cornăţelu are nevoie de peste 400.000 de lei pentru închiderea unui proiect similar”, a spus Ţuţuianu.
Preşedintele CJ Dâmboviţa a adăugat că la cele menţionate se adaugă sumele restante pentru plata lucrărilor efectuate pe OG 28/2013, lucrări cu bani de la bugetul de stat pentru infrastructură. ”Adăugaţi la această situaţie faptul că am ajuns la aproape 20 de milioane de lei lucrări executate şi neplătite pe OG 28/2013, am fi putut avea mai multe lucrări executate dacă ar fi fost făcute aceste plăţi. Din data de 18 septembrie majoritatea constructorilor care lucrau pe OG 28 şi-au încetat activitatea pentru că li s-a comunicat că nu mai sunt bani”, a mai declarat Adrian Ţuţuianu. AGERPRES