Preşedinta Asociaţiei Peisagiştilor din România, Diana Culescu, pledează pentru elaborarea unui Registru Verde funcţional, chiar şi la nivelul fiecărui sector, astfel încât să poată fi identificate cauzele reale ale prăbuşirii arborilor.

Totodată, ea oferă exemple în care copacilor le-au fost secţionate rădăcinile în cadrul lucrărilor de introducere a sistemului de iluminat sau de irigaţii.

„Ştiţi care e culmea obrăzniciei?! Să dai brânci unei bătrâne pe stradă şi apoi să o întrebi de ce aleargă. Cam aşa este şi cu arborii de prin Bucureşti … le schilodeşti coroana … le tai rădăcinile … iar când încep să le cadă locuitorilor în cap strigi ca din gură de şarpe prin presă că nu eşti lăsat să căsăpeşti alţi arbori ce încă se mai încăpăţânează să trăiască prin Bucureşti. Dacă am avea Registru Verde funcţional în Bucureşti, am putea să începem să corelăm prăbuşirea arborilor cu adevăratele cauze care au generat această situaţie”, scrie Diana Culescu, pe Facebook.

Ea menţionează că Primăria Capitalei nu a făcut niciun pas relevant „pentru a genera un Registru Verde funcţional”, dar adaugă că primăriile de sector ar fi putut să dezvolte la rândul lor astfel de instrumente „coerente” pentru gestionarea spaţiilor verzi.

„Este adevărat că PMB nu a făcut nici un pas relevant pentru a genera un Registru Verde funcţional, dar la fel de adevărat este şi faptul că este permis orice legea nu interzice în mod explicit (un principiu de drept elementar), iar asta înseamnă că oricare dintre Primăriile Sector 1-2-3 4-5-6 îşi poate dezvolta propriul Registru Verde dacă arborii şi spaţiile verzi ocupă cu adevărat un loc important între preocupările edililor”, spune Culescu.

Ea prezintă, de asemenea, situaţia unor stejari seculari din Grădina Icoanei cărora în toamna anului 2020 le-ar fi fost secţionate rădăcinile pentru introducerea sistemului de iluminat. În sprijinul acestor afirmaţii Diana Culescu a folosit o aplicaţie de tip Registru Verde, care estimează zonele ocupate de rădăcinile arborilor.

Preşedinta ASOP oferă şi exemplul unui frasin amplasat vis-a-vis de Piaţa 1 Mai „folosit pe post de stâlp pentru indicatoare de circulaţie”. Conform acesteia, copacul este uscat complet din 2019, în urma intervenţiilor „făcute sub termenul generic de toaletare”.

Diana Culescu adaugă că zilele acestea în Drumul Taberei, în „buclă”, rădăcinile arborilor „sunt retezate” pentru a introduce sisteme de irigaţii.

„Dacă am avea Registru Verde funcţional am putea să urmărim în timp cât le va lua acestor arbori ca să pice în capul cuiva, dar nu avem Registru Verde funcţional. Şi atunci, cel mai probabil, în momentul când aceşti arbori cu rădăcinile ciuntite şi putrezite între timp (de la umiditatea indusă de sistemul de irigaţie) vor începe să ne pice în cap se vor găsi nişte edili grijulii care să se lamenteze prin presă că este nevoie de ‘toaletare'”, mai scrie aceasta.

Anterior, primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, semnala riscul prăbuşirii unor copaci şi susţinea că, deşi a trimis reprezentanţilor Primăriei Municipiului Bucureşti (PMB) peste 1.300 de cereri de aviz de defrişare sau toaletare, le-a primit doar pentru câteva cazuri.

„Ieri a bătut vântul puţin mai tare în Bucureşti şi au căzut 19 copaci. Anul acesta am avut 72 de astfel de incidente. Mai grav e că nu e o surpriză pentru nimeni. Nu e niciun secret că pomii din Bucureşti nu sunt îngrijiţi corespunzător (nu s-au făcut toaletări, pomii complet uscaţi nu au fost defrişaţi). E valabil în tot oraşul, pentru că PMB nu emite avizele necesare acestor lucrări. Am obosit să tot ascund sub preş problema reală. Am trimis către PMB 1.328 cereri de aviz de defrişare şi/sau toaletare şi nu am primit decât punctual pentru câteva cazuri. Eu înţeleg că înainte s-au făcut toaletări agresive şi defrişări fără sens. Dar unele toaletări şi unele defrişări chiar sunt necesare”, a scris Radu Mihaiu, pe Facebook.

Ulterior, primarul general, Nicuşor Dan, a replicat că „ani de zile s-a toaletat în exces” în Capitală, motiv pentru care mii de arbori s-au uscat un an sau doi mai târziu.

„Am luat decizia de a stopa avizul de toaletare dat în alb de fosta administraţie, astfel că acum facem o verificare mult mai riguroasă şi atentă a fiecărei solicitări. Pentru emiterea avizelor de specialitate solicitate de către administratorii domeniului public sunt necesare verificări în teren ale vegetaţiei dendrologice, precum şi completări ale documentaţiei ce stă la baza avizului. Cantitatea de muncă în Direcţia de Mediu din Primăria Capitalei a crescut de 4-5 ori. Am agreat cu ADP-urile de sector ca verificarea în teren să fie făcută de angajaţii lor, care sunt mult mai mulţi decât funcţionarii Primăriei”, preciza Nicuşor Dan. AGERPRES