Prerogative sporite pentru presedintele CJ Bistrita-Nasaud

Presedintele Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud, Liviu Rusu (PD-L), va putea intrerupe sedintele de consiliu, daca va considera impropriu comportamentul consilierilor, iar cei vinovati ar putea fi exclusi de la cel mult doua sedinte consecutive, fara a mai primi indemnizatie.

Noul regulament de functionare si organizare a Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud a fost votat, in sedinta extraordinara de joi, cu ajutorul reprezentantilor PD-L, in timp ce consilierii PSD si PNL s-au impotrivit.

In cazul in care desfasurarea lucrarilor este considerata a fi perturbata, presedintele Consiliului Judetean poate intrerupe dezbaterile. De asemenea, in cazul in care, in timpul sedintei, presedintele constata “incalcari flagrante ale prevederilor cuprinse in regulament, inclusiv nerespectarea procedurilor expres prevazute de lege”, acesta poate dispune suspendarea sau inchiderea sedintei, dezbaterile si votul urmand a fi reluate la o alta data stabilita de presedinte. In cazul unor astfel de abateri “grave, savarsite in mod repetat, sau al unor abateri deosebit de grave”, Consiliul Judetean poate aplica sanctiunea excluderii temporare a consilierului de la lucrarile consiliului si ale comisiilor de specialitate.

Gravitatea abaterii va fi stabilita de comisia de specialitate care are in obiectul de activitate aspecte juridice, in cel mult zece zile de la sesizare. Excluderea temporara de la lucrarile Consiliului Judetean si ale comisiilor de specialitate nu poate depasi doua sedinte consecutive, dar are drept consecinta neacordarea indemnizatiei de sedinta pe perioada respectiva.

“In caz de opunere, interzicerea participarii la sedinte se executa cu ajutorul fortei publice puse la dispozitie presedintelui”, se arata in regulamentul votat pe 26 martie. In plus, in noul regulament s-a introdus precizarea potrivit careia alegerea vicepresedintilor se va face cu votul majoritatii legale a consilierilor prezenti la sedinta si nu cu majoritatea rezultata din numarul total de consilieri.

In acest moment, Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud are un singur vicepresedinte, in persoana democrat-liberalului Iancu Mihai Luca, cel de-al doilea, Vasile Negruseri, fost membru PSD, demisionand din functie dupa ce, incepand cu data de 16 martie, a fost numit director al Cancelariei prefectului Cristian Florian, ex-membru PD-L. Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud este format din 30 de membri. Sapte dintre vechii membri au o situatie incerta, dupa ce fie au demisionat, fie au trecut la alt partid, fie au primit functii incompatibile cu calitatea de consilieri judetean. Consiliul nu s-a intrunit, inca, intr-o sedinta ordinara, pentru a lua act de inlocuirea acestora cu supleanti de pe lista partidului din care fac sau au facut parte.