scripcaru_george_2008.jpgPrimaria Municipiului Brasov a primit la Bruxelles Premiul de Excelenta pentru Siguranta Rutiera, pentru initiative clare, exemplare si efective puse in practica de membrii semnatari ai Cartei Europene pentru Siguranta Rutiera, parte a Programului European de Actiune pentru Siguranta Rutiera, a declarat primarul George Scripcaru.
Decernarea premiilor s-a facut, pe 12 noiembrie, in prezenta lui Antonio Tajani, vicepresedinte al Comisiei Europene, responsabil pentru transport. Brasovul a fost declarat castigator la sectiunea Regiuni si orase, unde a fost nominalizat alaturi de alte trei primarii, Larisa din Grecia, Pafos din Cipru si Seinajoki din Finlanda.

Carta Europeana pentru Siguranta Rutiera a fost lansata de Comisia Europeana acum patru ani cu scopul de a contribui la reducerea cu 50% a numarului de accidente mortale pana in anul 2010. Pana in luna septembrie 2008, mai mult de 1.200 de institutii, companii private, ONG-uri din toata Europa au semnat aceasta carta. Carta a fost semnata in Romania pe 18 septembrie.

Ca semnatar al Cartei, Brasovul si-a asumat angajamentul ca, pentru siguranta rutiera si disciplina in trafic, sa se implementeze in 2012 sistemul de monitorizare a traficului, constand in 100 de camere video care se vor instala in principalele intersectii din oras avand drept scop reducerea cu 30% a accidentelor cauzate de viteza marita cu care se circula in oras.

De asemenea, pentru garantarea sigurantei pietonilor se vor instala 1.000 de sisteme de reducere a vitezei in apropierea trecerilor de pietoni pentru reducerea la 30 de kilometri/ora a vitezei in apropierea trecerilor de pietoni. Vor fi realizati 11 kilometri de piste pentru biciclisti pentru ca acestia sa fie feriti de traficul rutier. Primarul a precizat ca deja au fost montate cateva zeci de camere video, in marile intersectii ale orasului, astfel incat, pana in 2012, sa fie montate 100 de camere video in 10 mari intersectii din Brasov.