Premierul Victor Ponta sprijină candidatura Brașovului pentru organizarea Jocurilor Olimpice de Iarnă pentru Tineret 2020

ponta_scripcaru.jpgPrimul ministru Victor Ponta a participat miercuri la primăria Braşov, la videoconferinţa cu Comisia de evaluare a CIO, privind organizarea în România, la Braşov, a ediţiei 2020 a Jocurilor Olimpice de Iarnă pentru Tineret, care ar putea fi cel mai mare eveniment sportiv găzduit de România după 1989.

“În anul 2013, după cum ştiţi, Braşovul cu sprijinul celorlalte autorităţi, inclusiv Guvernul, a organizat foarte bine Festivalul Olimpic al Tineretului European (FOTE). Aprecierea nu este a noastră, este a forurilor europene şi internaţionale. Având această apreciere pozitivă legată de FOTE a existat în anul 2013 iniţiativa COSR, a primăriei Braşov, şi a primăriilor Râşnov şi Predeal, să depunem candidatura organizării Jocurilor Olimpice de Iarnă pentru Tineret”, a subliniat premierul într-o conferinţă de presă.

“Astăzi am dorit să particip alături de ministrul Tineretului şi Sportului Gabriela Szabo, de preşedintele COSR Alin Petrache la această videoconferinţă, pentru a reitera sprijinul Guvernului, garanţiile pe care le oferim, şi faptul că aşa cum, în anul 2013 cu multă muncă, cu multe dificultăţi, România a organizat Festivalul Olimpic al Tineretului European (FOTE), Braşovul, România poate foarte bine să organizeze acest eveniment. Este un eveniment al Braşovului, oraşul gazdă, dar şi al României. Guvernul va sprijini aşa cum a făcut-o şi la FOTE cu tot ceea ce ţine de partea guvernamentală. Deşi suntem în competiţie cu un competitor puternic, oraşul Lausanne din Elveţia, cred că Braşovul îndeplineşte astăzi, şi va îndeplini cu siguranţă până în anul 2020, toate standardele cerute pentru a avea un eveniment de o asemenea anvergură, şi că România poate deja să organizeze alături de alte evenimente sportive de acest tip, campionatul european de fotbal, campionatul european de gimnastică, baschetul feminin de anul acesta, pentru că avem capacitatea de a organiza şi este o oportunitate de a investi şi în infrastructură. Aşa încât, prin prezenţa mea aici şi prin răspunsurile concrete la întrebările care s-au adresat pe zona de Guvern, adică partea de finanţare, partea de siguranţă care este esenţială, sper că am sprijinit eforturile Braşovului, ale COSR, şi sper ca în 31 iulie la Kuala-Lumpur să avem un răspuns pozitiv”, a mai spus Victor Ponta.

Dacă răspunsul va fi unul pozitiv şi Braşovul va fi desemnat gazda Jocurilor Olimpice de Iarnă pentru Tineret, în luna septembrie, pe baza experienţei de la FOTE se va face Comitetul şi strategia de organizare, a mai spus premierul care a adăugat că de această dată va fi mai bine şi mai uşor decât la FOTE pentru că întotdeauna primul eveniment este mai greu, al doilea deja începe să devină mai uşor.
Referitor la partea de finanţare pentru organizarea evenimentului, Victor Ponta a precizat că se va lua o decizie în Guvern care să garanteze limita totală a sumei de 17,2 milioane de dolari, în cazul în care nu se obţin bugetele aşa cum au fost prevăzute.

“Deci, dacă nu se obţine nici un leu, Guvernul ar achita totul. Este un angajament al României şi sunt absolut convins că orice Guvern va fi în anul 2020, şi orice premier va fi, va da sprijinul necondiţionat. În 2020 sper să nu mai fim la guvernare, poate doamna Szabo să mai fie dar eu, primarul George Scripcaru, ceilalţi mai facem şi altceva”, a afirmat Victor Ponta.

Ministrul Tineretului şi Sportului a arătat că garanţia cea mai mare pentru găzduirea acestei competiţii este simplul fapt că Guvernul României a fost aici, la Braşov: ”Aşa cum am spus de fiecare dată, un punct important în strategia ministerului este să atragem cât mai multe competiţii internaţionale pe care să le organizăm acasă pentru că publicul din România şi iubitorii sportului trebuie să vină să-i sprijine pe sportivii noştri. Să dea Domnul ca această importantă competiţie să se organizeze în anul 2020 aici, la Braşov”.

Preşedintele COSR Alin Petrache a subliniat că a fost o videoconferinţă reuşită şi speră că la Comisia de evaluare s-a văzut clar susţinerea de care se bucură candidatura română: “S-a văzut că România este sprijinită, naţiunea este sprijinită, şi ne dorim organizarea celui mai mare eveniment sportiv pe care l-a organizat România vreodată”.

Braşovul candidează pentru organizarea Jocurilor Olimpice de Iarnă pentru Tineret alături de oraşul elveţian Lausanne, dosarul de candidatură fiind depus în toamna anului trecut. AGERPRES