ponta_victor_mare.jpgPrimăriile vor primi sprijin pentru reabilitarea sistemului de termoficare, iar criteriile pe baza cărora vor fi alese nu vor fi cele politice, a declarat, marţi, la o conferinţă pe teme de energie, premierul Victor Ponta.

„Subvenţia la energia termică a fost ridicată de anul trecut. Sigur, a fost o măsură luată mult prea brutal şi majoritatea oraşelor mari, începând cu Bucureşti, Iaşi şi alte oraşe mari, au probleme aproape insurmontabile în această iarnă, motiv pentru care Ministerul Administraţiei şi Internelor, cu Ministerul Finanţelor şi cu reprezentanţii primăriilor au lucrat şi lucrează în această perioadă la mai multe variante de a sprijini trecerea treptată la un sistem fără subvenţii. În ceea ce priveşte liberalizarea preţului la gaze, aceasta a fost negociată de către Guvernul Boc, angajată în Memorandumul cu Fondul Monetar Internaţional, şi, sigur, prima fază, acel 5% la populaţie nu a fost pus în practică de Guvernul anterior. A trebuit să îl punem noi, însă liberalizarea totală merge pe un calendar pe termen lung”, a explicat Ponta.

Potrivit acestuia, anul trecut, când s-a ridicat subvenţia, nu s-a dat niciun fel de soluţie. „S-a dat soluţia să îngheţe oamenii în casă. Asta nu este o soluţie sustenabilă, din punctul meu de vedere. Nu putem să virăm mai mulţi bani. Putem să găsim o posibilitate de sprijin al primăriilor. Soluţia va fi luată în ideea în care primăriile să poată să investească în reabilitarea sistemului de termoficare, pentru că altfel nu face altceva decât să rezolve anul acesta şi la anul eşti la fel. Soluţia este doar reabilitarea sistemului de termoficare, lucru pe care, dacă îl laşi cu totul în sarcina primăriilor, este imposibil, pentru că acestea nu au banii necesari. Nu vor fi alese primăriile pe criteriul pe care au fost anul trecut, adică cele de la PDL primesc bani, iar celelalte nu. Sprijinul pe care-l acordăm nu este pe criteriul „de unde-i primarul”, ci pe criteriul de ce investiţii are nevoie acel oraş pentru a-şi reabilita sistemul de termoficare”, a explicat şeful Executivului. AGERPRES