Premierul Tariceanu va asigura interimatul la conducerea MAE

Premierul Calin Popescu-Tariceanu a decis sa asigure interimatul la nivelul Ministerului Afacerilor Externe, pana la pronuntarea Curtii Constitutionale in acest caz si pana la rezolvarea actualei crize, care, potrivit primului-ministru, a fost generata de refuzul presedintelui Traian Basescu de a accepta nominalizarea lui Adrian Cioroianu pentru acest post.
Seful Executivului a aratat ca Romania trebuie sa beneficieze de o reprezentare adecvata in cadrul Uniunii Europene, in special dupa aderarea tarii noastre, si in relatia cu alte state, iar acest lucru nu este posibil deoarece MAE nu are un ministru instalat in fruntea sa.

“Cred cu tarie ca viitorul romanilor depinde de capacitatea noastra de a profita de sansele pe care Europa ni le ofera, de ajutorul si de fondurile structurale si de coeziune pe care cetatenii UE le ofera poporului roman. Pentru a profita de aceste oportunitati, pentru a garanta o viata mai buna pentru toti romanii trebuie sa avem o politica externa activa si responsabila, in special in relatia cu UE. In acest moment, crucial in evolutia noastra, Romania nu isi permite sa nu aiba reprezentare de nivel pe plan extern. Trebuie deci sa avem un ministru de Externe care sa reprezinte si sa promoveze interesele Romaniei. Avem nevoie de un ministru de Externe care sa lupte la Bruxelles si in capitalele europene pentru cei 22 de milioane de romani”, a subliniat primul-ministru.

Seful Executivului a spus ca Adrian Cioroianu, propus pentru portofoliul Afacerilor Externe, este o persoana bine pregatita, cu experienta la cel mai inalt nivel, un om cu o relatie excelenta cu oficialii europeni si un candidat apreciat la Bruxelles.

Potrivit lui Tariceanu, actualul blocaj de la MAE este cauzat de refuzul presedintelui Traian Basescu de a-l numi pe Adrian Cioroianu ministru de Externe. “Din pacate, dupa cum stiti, in acest moment Ministerul Afacerilor Externe se afla intr-o stare de blocaj din cauza lipsei unui ministru de Externe. Acest blocaj este cauzat de faptul ca presedintele Traian Basescu a refuzat propunerea de numire a ministrului de Externe pe care am facut-o”, a explicat primul-ministru.

Seful Executivului a afirmat ca presedintele Basescu nu a invocat vreun motiv pentru refuzul sau si a creat un blocaj in politica externa a Romaniei.
“Presedintele Basescu a respins aceasta candidatura fara sa invoce un motiv intemeiat, demonstrand astfel ca pune interesele si ambitiile personale mai presus de interesele nationale ale Romaniei si ale celor 22 de milioane de romani. Prin acest refuz, presedintele Basescu a creat un adevarat blocaj in politica externa a Romaniei”, a aratat premierul.

Pentru a iesi din acest blocaj, premierul a decis sa preia interimatul conducerii MAE pana la pronuntarea Curtii Constitutionale cu privire la sesizarea adresata, pe 13 martie, de Executiv in acest caz. “Starea de incertitudine de la Ministerul Afacerilor Externe trebuie, intr-un fel sau altul, sa inceteze. Aceasta situatie trebuie rezolvata, astfel incat interesele europene ale romanilor sa fie din nou reprezentate si promovate. Acestea sunt motivele pentru care astazi am decis sa preiau, pentru un timp limitat, cu titlu interimar, responsabilitatile ministrului de Externe, pana cand acest blocaj se va rezolva. Pana la formularea unui raspuns din partea Curtii Constitutionale, voi asigura interimatul la Ministerul Afacerilor Externe”, a anuntat primul-ministru Tariceanu. (Un material de Claudia ATANASOAE)