Premierul Calin Popescu-Tariceanu le-a propus partenerilor sociali, prezenti la reuniunea de la Snagov, adoptarea unui pact fiscal, care, coroborat cu noua strategie in domeniu pe care Guvernul o va elabora, sa conduca la reducerea evaziunii fiscale.
Primul-ministru a spus ca este nevoie de un cadru legislativ stabil si stimulativ in domeniul fiscal, de o simplificare a procedurilor, astfel incat investitorii sa fie incurajati, companiile sa se consolideze si sa se recapitalizeze. Numai in acest fel se vor putea crea noi locuri de munca, a subliniat premierul, precizand ca crearea de locuri de munca nu este apanajul Guvernului, ci al intreprinzatorilor. Guvernul, a aratat Tariceanu, trebuie, insa, sa sustina promovarea unei politici fiscale stabile si stimulative.

Premierul a reiterat faptul ca exista o ingrijorare legata de evaziunea fiscala, adaugand ca „trebuie gasite cele mai bune modalitati pentru stoparea acesteia la nivelul intreprinderilor, fie ca se refera la neplata datoriilor la buget, fie ca este vorba despre locuri de munca neinregistrate”. Conform primului-ministru, in Romania exista circa un milion de locuri de munca „la negru”, care nu sunt supuse impozitarii. De asemenea, evaziunea fiscala este data de contrabanda cu alcool, cu tigari, cu produse petroliere, precum si de activitati ilegale in cazinouri.

In acest context, Calin Popescu-Tariceanu a spus ca si justitia trebuie sa-si faca datoria cu mai multa fermitate si sa aplice legea: „Asteptam de la justitie sa-si faca datoria, dar acest lucru nu inseamna ca marii evazionisti sa fie retinuti in cadrul unor spectacole mediatice, pentru ca apoi sa fie eliberati din lipsa de probe”. La reuniunea de la Snagov au participat reprezentantii CES, ai altor organizatii profesionale si patronale, precum si ai unor institutii financiare internationale. Este cea de-a doua reuniune de acest gen organizata de Guvern in 2005.