Premierul Calin Popescu-Tariceanu a solicitat Secretariatului General al Guvernului si Ministerului Administratiei sa analizeze de ce in noua judete nu se aplica termenele de eliberarea a documentelor si sa aplice sanctiuni prefectilor si sefilor de politie.
Primul-ministru a aratat ca la 1 iunie, data prevazuta in memorandum pentru eliberarea documentelor, 33 de judete din tara respectau acest termen, iar celelalte noua judete eliberau documentele la termene mai lungi (Covasna, Ialomita, Harghita, Olt, Vaslui, Maramures, Suceava, Dolj si Bucuresti).

„In momentul de fata, in Capitala permisele de conducere si certificatele de inmatriculare se elibereaza in 24 de ore, dar pentru toate judetele la care am facut referire am propus secretarului general al Guvernului sa analizeze aceasta situatie impreuna cu Ministerul Internelor si sa propuna sanctionarea imediata a prefectilor si sefilor de politie”, a declarat Tariceanu.

El a subliniat, de asemenea, necesitatea monitorizarii permanente a serviciilor publice de catre MIRA, „pentru a se sti clar daca aceste lucruri se respecta si nu exista abateri”.

La randul lui, secretarul general al Guvernului, Ilie Bolojan, a declarat ca timpii de eliberare rapizi stabiliti nu au fost respectati in toate judetele. „Am observat o stare foarte proasta a spatiilor unde sunt deserviti cetatenii, in unele judete avem ghisee unde functionarul se vede printr-un ochi de geam, iar cetateanul este pus in situatii umilitoare, in alte judete nu sunt respectate termenele de catre serviciile publice, asa cum au fost convenite. Sunt reflexe ce nu pot fi eliminate intr-o luna de zile”, a aratat Bolojan.

El a precizat ca sanctiunile la care s-a referit primul-ministru vor fi initial sub forma de mustrare scrisa, apoi diminuarea salariului, finalul fiind schimbarea din functie. Prima dintre aceste masuri se va aplica deja pentru cele noua judete unde au fost intarzieri, urmand ca dandu-se noi termene, daca nici acestea nu se respecta sa se recurga la celelalte modalitati de sanctionare.

Premierul a amintit ca pasaportul se elibereaza in regim de urgenta in doua ore la nivel national incepand de la 15 mai, iar in regim normal in cel mult sapte zile la nivel national, tot din 15 mai. De asemenea, eliberarea cazierelor fiscale functioneaza pe loc in toata tara, din 15 iunie.

In ceea ce priveste eliberarea cazierelor judiciare pe loc, Tariceanu a aratat ca exista o problema, pentru ca in 27 de judete a fost finalizata introducerea datelor cetatenilor, dar numai in 18 judete dintre acestea eliberarea se face pe loc.

„Termenul este 1 iulie si situatia cea mai neplacuta o avem la Bucuresti, unde va dura aproximativ sase luni, pana la 1 ianuarie 2008, ca sa putem sa furnizam cazierele judiciare pe loc. Aici este o problema serioasa, care tine de cei care conduc aceste servicii deconcentrate”, a spus Tariceanu.

Potrivit primului-ministru, un alt punct care „creeaza mari dureri de cap” este cel legat de eliberarea permiselor de conducere, a certificatelor de inmatriculare si a numerelor de inmatriculare. Tariceanu a precizat ca, incepand de la 1 iulie, in toate judetele din tara se respecta termenele prevazute de memorandum, mai putin in Bucuresti, ” unde este o adevarata catastrofa”.