Prim-ministrul Viorica Dăncilă i-a îndemnat pe primarii municipiilor reşedinţă de judeţ să menţină colaborarea cu instituţiile implicate în gestionarea fondurilor europene, astfel încât să fie identificate barierele întâmpinate în absorbţia acestor fonduri şi să fie găsite soluţiile adecvate.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, situaţia proiectelor depuse în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020, Axa 4 – Sprijinirea dezvoltării urbane durabile – a fost tema unei întâlniri de lucru a premierului cu primarii municipiilor reşedinţă de judeţ.

În acest context, Dăncilă a subliniat că în martie a fost înfiinţat un comitet interministerial pentru simplificarea administrativă, care a analizat probleme întâmpinate de primării în accesarea fondurilor europene şi ridicate la precedenta întâlnire de lucru, din 2 martie, şi a venit cu propuneri pentru remedierea acestora.

Ea a prezentat şi principalele acte normative cu impact asupra absorbţiei fondurilor europene, adoptate de Executiv în această perioadă, printre care acordarea de împrumuturi din trezorerie pentru autorităţile locale pentru cofinanţarea proiectelor europene, reglementarea condiţiilor pentru plata suplimentară a echipelor de proiecte finanţate din fonduri comunitare şi adoptarea OUG 45/2018 privind modificarea unor acte normative cu impact asupra sistemului achiziţiilor publice.

Totodată, premierul i-a îndemnat pe primari să menţină colaborarea cu instituţiile implicate în gestionarea fondurilor europene, astfel încât „să fie identificate în continuare barierele întâmpinate în absorbţia acestor fonduri şi să fie găsite soluţiile adecvate, fie că este vorba de măsuri legislative sau administrative”. „Îmi doresc ca în fiecare municipiu reşedinţă de judeţ să fie depuse proiecte, ca în fiecare localitate proiectele depuse să ajungă la final, iar comunităţile să se dezvolte şi cu ajutorul acestor importante fonduri pe care le avem la dispoziţie”, a declarat Dăncilă.

Potrivit Guvernului, printre problemele aduse în discuţie de primari s-au aflat termenele excesiv de lungi în cazul licitaţiilor publice, numărul mare de avize necesare, durata mare a procedurilor de evaluare a proiectelor, necesitatea descentralizării şi lipsa forţei de muncă. „Participanţii la dezbatere au subliniat importanţa menţinerii dialogului permanent între autorităţile publice centrale şi locale, astfel încât fondurile europene să fie folosite în interesul comun al dezvoltării comunităţilor”, se mai arată în comunicat.

La întâlnire au mai participat vicepremierul Paul Stănescu, ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, şi ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici. AGERPRES