Premierul Boc a discutat cu prim-vicepremierul ceh Schwarzenberg despre situaţia companiei CEZ România

boc - premier ceh.jpgPremierul român Emil Boc şi prim-vicepremierul ceh Karel Schwarzenberg au discutat miercuri la Palatul Victoria despre situaţia companiei energetice cehe CEZ România, şeful Guvernului exprimând interesul României pentru atragerea investitorilor în special din domeniul energiei regenerabile.

“Premierul Emil Boc a arătat interesul Guvernului României pentru a atrage investitori, cu prioritate în domeniul energiei regenerabile, infrastructurii şi industriei, şi a evocat măsurile adoptate în acest sens la nivel central, inclusiv noua lege a parteneriatului public-privat. Cei doi oficiali au discutat despre avantajul reprezentat de portul Constanţa pentru schimburile comerciale, precum şi despre situaţia companiei cehe CEZ în România”, se arată într-un comunicat al Executivului de la Bucureşti.

Între compania CEZ şi primăria din Cogealac au existat în 2010 unele conflicte, soldate inclusiv cu unele violenţe între angajaţii firmei şi localnici, în condiţiile în care administraţia locală a reclamat faptul că lucrările de amenajare a parcului eolian au demarat fără ca investitorul să deţină autorizaţia de construcţie. Grupul CEZ din Cehia este unul dintre primii furnizori de energie străini care au pătruns în România, proiectul investiţiei din Dobrogea însumând 1,1 miliarde de euro, iar în zona satului Cogealac existând deja o pădure de 120 de eoliene.

Directorul CEZ România, Jan Veskrna, a declarat la începutul acestei luni că valoarea iniţială a investiţiei a trebuit suplimentată pentru că s-a acumulat o întârziere de un an în proiect. El a reclamat şi pierderile suferite de companie din cauza faptului că politicienii români au întârziat adoptarea normelor de aplicare a legii privind certificatele verzi, adoptată în 2008, nefiind primită subvenţia care ar fi putut ajunge la 55 euro pentru fiecare MW/h produs de o eoliană. “Întârzierea a costat scump: pentru un parc de 600 MW care funcţionează 8.000 de ore pe an, pierderea este de 264 milioane de euro”, a precizat Veskrna.

De asemenea, la întrevederea de miercuri de la Palatul Victoria, Emil Boc a salutat prezenţa şi interesul investitorilor cehi pentru România, precum şi evoluţia pozitivă a schimburilor comerciale bilaterale din prima jumătate a anului curent, în creştere cu 32,42% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Temele economice de pe agenda întrevederii au fost abordate din punctul de vedere al contextului european actual, atât primul-ministru Emil Boc, cât şi oficialul ceh exprimându-şi speranţa într-o decizie la nivelul Uniunii Europene care să influenţeze pozitiv pieţele şi să aducă rezolvarea situaţiei actuale.

Pe de altă parte, primul-ministru Emil Boc i-a mulţumit oficialului de la Praga pentru sprijinul activ al Republicii Cehe, inclusiv la Consiliul European din 23 octombrie, pentru aderarea României la Spaţiul Schengen fără introducerea unor criterii suplimentare sau conexiuni cu Mecanismul de Verificare şi Cooperare. Un alt subiect abordat în cursul întrevederii a vizat integrarea etnicilor romi, a menţionat sursa citată. La întrevederea de la Palatul Victoria au participat din partea României ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, ambasadorul României la Praga, Daniela Grigore Gîtman, secretarul de stat în Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri Karoly Borbely, secretarul de stat, purtător de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean, Andreea Paul, consilier de stat pe probleme economice al primului-ministru, şi Adrian-Miroslav Merka, deputat din partea Uniunii Democrate a Slovacilor şi Cehilor din România. Din delegaţia Republicii Cehe au mai făcut parte ambasadorul Republicii Cehe la Bucureşti, Jiri Sitler, şi reprezentanţi ai Ministerului ceh al Afacerilor Externe. AGERPRES