atanasiu_teodor.jpgPremierul Calin Popescu-Tariceanu a anuntat ca nu va numi un ministru interimar la conducerea Ministerului Apararii pana ce Procuratura nu se va pronunta asupra apelului inaintat de Teodor Atanasiu.
„Si eu, si foarte multi dintre membrii PNL am fost afectati de aceasta decizie, care este eminamente bazata pe considerente politice. Este atributia presedintelui, dar nu era obligatia presedintelui sa-l suspende. Noi am considerat ca ratiunile invocate si pentru care a fost suspendat nu sunt solide si nu i-am retras sprijinul politic”, a precizat primul-minsitru.

Seful executivului a aratat ca si daca Procuratura se va pronunta in termen de 45 zile, in toata aceasta perioada nu va numi un interimar. Dupa acest termen, va fi insa obligat sa numeasca prin lege pe altcineva, a spus Tariceanu. Magistratii Curtii de Apel Bucuresti au respins, pe 27 septembrie, cererea prin care Teodor Atanasiu solicita suspendarea decretului Administratiei Prezidentiale prin care a fost suspendat din functia de ministru al apararii. Cristian Iordanescu, avocatul lui Atanasiu, declara atunci ca a depus la Administratia Prezidentiala o solicitare privind anularea decretului de suspendare, urmand sa primeasca raspuns in termen de 30 de zile. Dupa aceasta perioada, Teodor Atanasiu va putea solicita in instanta anularea actului administrativ de suspendare din functie.

Presedintele Traian Basescu a semnat pe 12 septembrie decretul de suspendare din functie a ministrului apararii, Teodor Atanasiu. Intr-un comunicat transmis de Administratia Prezidentiala, seful statului considera necesara suspendarea lui Teodor Atanasiu din functia de ministru „pentru a indeparta orice suspiciune de influentare a anchetei avand in vedere declansarea procedurii de urmarire penala impotriva lui Atanasiu”.

Ministrul justitiei, Monica Macovei, a trimis, pe 8 septembrie, Parchetului General de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, ca urmare a cererii adresate de presedintele Romaniei privind inceperea procedurilor legale pentru urmarirea penala a ministrului apararii, Teodor Atanasiu, dosarele primite de seful statului de la PICCJ. Presedintele Traian Basescu trimisese, pe 7 septembrie, ministrului justitiei, in temeiul prevederilor Legii privind responsabilitatea ministeriala, cererea privind inceperea procedurilor legale pentru urmarirea penala a ministrului apararii, Teodor Atanasiu. Decizia sefului statului are la baza concluziile raportului intocmit de Comisia speciala instituita in urma sesizarii facute de catre PICCJ pentru analiza plangerilor penale referitoare la savarsirea unei infractiuni in exercitiul functiei de catre ministrul apararii, Teodor Atanasiu. Prima plangere penala impotriva ministrului Teodor Atanasiu a fost depusa la inceputul lunii iulie de consilierul prezidential Adriana Saftoiu, „pentru abuz in serviciu contra persoanei”. Cea de a doua plangere penala a fost depusa de deputatul Eugen Bejinariu, membru in Comisia pentru aparare, care l-a acuzat pe Atanasiu de „abuz in serviciu”. Pe 18 septembrie, Teodor Atanasiu a fost audiat la Parchetul General, declarand la iesire ca procurorii nu au inceput urmarirea penala impotriva sa, deoarece nu exista niciun fel de probe care sa-l incrimineze.