Prefectura Braşov, în colaborare cu instituţiile judeţene cu atribuţii în domeniul agriculturii, Direcţia Agricolă, Agenţia de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură, Direcţia Sanitar-Veterinară, Oficiul de Studii Pedologice şi Agrochimice, Oficiul Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, Camera Agricolă Judeţeană, organizează, în perioada 14 februarie-14 martie, programul „În dialog cu agricultorii”, în 14 centre regionale din tot judeţul, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, prefectul Mihai Mohaci.

Scopul acestui program este acela de a informa agricultorii asupra ultimelor noutăţi tehnice şi legislative din agricultură, a prevederilor sprijinului financiar şi a avantajelor de care ar beneficia fermierii prin noua politică agricolă comună în perioada 2014-2020.

Prin intermediul caravanei se vor organiza întâlniri pe grupuri de comune cu agricultori şi crescători de animale, cu reprezentanţii instituţiilor agricole implicate în program. „Judeţul Braşov are nevoie de dezvoltare rurală, resurse naturale există, însă de cele mai multe ori nu sunt folosite în mod eficient. Peste 75% din suprafaţa judeţului este reprezentată de aşezări rurale, aşezări care trebuie sprijinite pentru a deveni motorul economic al judeţului. Oportunităţi există, resurse naturale şi umane există, ceea ce lipseşte este informarea. În acest sens, această caravană îşi propune să asigure informarea cât mai multor agricultori din judeţ, calendarul fiind construit astfel încât să se ajungă în fiecare localitate din judeţ”, a afirmat prefectul.
Şi reprezentanţii celorlalte instituţii agricole prezente la conferinţa de presă au spus că agricultorii au multă nevoie de informaţie, şi asta se observă atunci când vin la instituţiile agricole să depună diverse documente .

Tematica abordată în cadrul acestor întâlniri cuprinde şase mari puncte referitoare la fonduri de sprijin pentru fermieri prin plăţi directe din anul 2013 şi modalitatea de accesare a acestora; acţiuni şi norme sanitar-veterinare pentru exploataţiile zootehnice, individualizarea animalelor, autorizarea exploataţiilor agricole, agricultura tradiţională şi ecologică, posibilă şansă pentru micile ferme familiale; calendarul principalelor măsuri de finanţare nerambursabilă din fonduri europene; importanţa respectării tehnologiilor agricole privind fertilizarea culturilor ca mod de protecţie împotriva poluării cu nitraţi; noua impozitare a veniturilor agricole, forme asociative, formare profesională. Politica Agricolă Comună.
Suprafaţa agricolă la nivelul judeţului Braşov este de 295.584 de ha, iar suprafaţa arabilă 118.345 de ha, din care aproape jumătate este nelucrată.AGERPRES