Comitetul naţional pentru situaţii de urgenţă a stabilit ca termen limită data de 15 iulie până la care prefecturile pot transmite inventarul pagubelor din judeţele afectate de inundaţii în vederea accesării Fondului de Solidaritate al UE.
Primul ministru Emil Boc a anunţat că în perioada următoare prefecturile, în parteneriat cu Inspectoratele de stat în construcţii, vor proceda la o inventariere concretă a pagubelor, urmând ca situaţiile să fie transmise apoi în Capitală, în vederea ajutorului european.
România are la dispoziţie zece săptămâni, începând cu data de 23 iunie, pentru fundamentarea şi documentarea cererii de ajutor financiar de la Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene, banii urmând a fi dirijaţi pentru infrastructură. Fondul de Solidaritate al UE a fost înfiinţat în anul 2002. Acesta a fost activat până în prezent de 33 de ori în urma unor calamităţi naturale, cum ar fi inundaţii, incendii de pădure, cutremure, furtuni şi secetă.
Bugetul său anual se ridică la un miliard de euro. Orice stat membru afectat de dezastru poate solicita Comisiei Europene sprijinul, cu condiţia să îndeplinească criteriile impuse. Acordarea de ajutor financiar este decisă de Consiliul Uniunii Europene şi de Parlamentul European. Valoarea totală ce poate fi accesată de România din acest fond este de 75 milioane de euro.AGERPRES