Subprefectul de Timiş, Ovidiu Drăgănescu, care are atribuţii de prefect, a cerut Guvernului, în cadrul videoconferinţei de pe 22 octombrie, o analiză rapidă şi o soluţie urgentă pentru asigurarea încălzirii celor peste 50.000 de abonaţi la Colterm, care includ spitalele şi majoritatea şcolilor din municipiul Timişoara, întrucât administraţia locală nu poate găsi o rezolvare.

Drăgănescu a informat că în judeţul Timiş cea mai urgentă problemă este posibila închidere a sistemului de încălzire centralizată în Timişoara din data de 25 octombrie, având în vedere că E.ON va opri furnizarea de gaz de la această dată.

El a subliniat că deşi Colterm caută un furnizor de ultimă instanţă (FUI) pentru gaz cu care să deruleze un nou contract de luni, compania va intra în insolvenţă, anunţată de primarul Dominic Fritz, la începutul săptămânii.

„Primăria municipiului Timişoara este autoritatea care trebuia să depună toate eforturile pentru ca timişorenii să nu rămână în prag de iarnă fără încălzire centrală şi apă caldă menajeră. Astăzi, însă, primăria (…) va încerca să achiziţioneze cărbune pentru această iarnă, dar şi folosirea acestui combustibil necesită o anumită cantitate de gaz. Astfel că reprezentanţii Primăriei Timişoara solicită o intervenţie a Guvernului României pentru un ajutor financiar sau material, cărbune sau gaz”, arată Ovidiu Drăgănescu.

În cadrul discuţiilor, subprefectul a prezentat situaţia existentă şi a subliniat că la Colterm sunt peste 50.000 de abonaţi, printre care toate spitalele, cu o excepţie, majoritatea unităţilor de învăţământ, a instituţiilor publice şi a instituţiilor de cultură.

„Având în vedere cele menţionate, am solicitat Guvernului o analiză rapidă şi o soluţie urgentă, deoarece de la Timişoara nu se mai poate găsi o rezolvare. Sper că situaţia termoficării din Timişoara nu se va replica şi către alte tipuri de servicii de care timişenii trebuie să beneficieze prin grija primăriilor”, a afirmat subprefectul Ovidiu Drăgănescu. AGERPRES